Fotograaf Dirk Lambrechts eregast op de ‘Accessible Art Fair’ 2019

Dirk Lambrechts werd met zijn reeks Cover-ed uitgenodigd als eregast op de komende Accessible Art Fair in Brussel van 4 tot 7 oktober. Een terecht eerbetoon voor een reeks die op heel wat vlakken stof tot nadenken biedt (no pun intended).

In de foto’s uit deze reeks portretteert Dirk een aantal bekende en niet bekende mensen die zich wikkelen in 2 dekens uit de Tweede Wereldoorlog, die Dirk van zijn vader erfde, die het op zijn beurt van zijn vader erfde. De dekens hebben een verschillende formaat, en zullen dus voor andere doeleinden gediend hebben -de ene wellicht voor een paard, de ander als slaapdeken voor een soldaat. Maar dat maakt op zich weinig uit, de dekens zijn in zekere zin directe getuigenissen van de gruwelijkheden van elke oorlog. Het anonieme karakter en de ongekende bestemming van de dekens beklemtonen juist de universaliteit van de waanzin van de oorlog. En de actualiteit ervan. Een referentie naar de honderduizenden vluchtelingen die de huidige conflicten teweegbrengen is nooit ver af.

Hoewel de reeks ook een positieve boodschap wil aanreiken: Dirk ziet het als een middel om een persoonlijke dialoog te starten tussen de kijker en de geportretteerde, tot wederzijds respect te stimuleren, een vonk aan te slaan om de nieuwsgierigheid aan te wakkeren voor wie de andere is, want, geef toe, zonder nieuwsgierigheid is er geen evolutie mogelijk…

Een prangende boodschap, voor wie ontdekken wil…

(alle foto’s © Dirk Lambrechts)

 

Accessible Art Fair Brussels heeft plaats van 4 tot 7 oktober in BOZAR, Brussel. Klik hier voor meer informatie! De reeks wordt wellicht in boekvorm gegoten in 2019. Later dit jaar volgt een solo-tentoonstelling met een nieuwe reeks van Dirk Lambrechts in Munchen. Blijf ons volgen om op de hoogte te blijven!

Cover-ed is trouwens niet de enige reeks van Dirk Lambrechts die de moeite loont, ontdek er meer op zijn website, of via zijn boek ‘Flemish Light’, waarin hij het Vlaamse landschap een nieuwe ‘kleur’ toekent…

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X