Fotografe Isabel Miquel Arques @ Ingrid Deuss Gallery, Antwerpen

arques3

© Isabel Miquel Arques

Als je voor 6 januari in Antwerpen vertoeft, maak dan zeker een omweg naar galerij Ingrid Deus, waar tot dan een in vele opzichten boeiende tentoonstelling loopt. De fotografe Isabel Miquel Arques die er momenteel te zien is, is op zich al  een reden om te gaan kijken (bekijk daarvoor misschien eerst haar website, met onder andere portretten van Tuymans, Borremans, Jan Hoet, Peter Verhelst). Maar het werk dat ze nu tentoonstelt is in een ander opzicht heel speciaal: ze heeft zich laten inspireren door het boek van Toon Tellegen: “Brieven aan Doornroosje”.

Het boek beschrijft het verhaal van de prins die meent dat de tijd gekomen is om Doornroosje te zoeken en haar wakker te kussen. Hij weet echter niet waar ze te vinden is, wat deze trip zal brengen of wat hij mag verwachten van zijn reis. Tijdens zijn reis, die een jaar lang duurt, schrijft hij haar dagelijks een brief.

© Isabel Miquel Arques

© Isabel Miquel Arques

Dit levert Arques aardig wat grondstof om te mijmeren rond het concept van verlangen, en de vele vormen die dat verlangen kan aannemen: De onzekerheid van deze diepe innerlijke reis heeft de toon gezet en bepaalt daardoor de titel van deze tentoonstelling: “Here be lions”.

Volgens de persmap weerspiegelt “Here be lions” de middeleeuwse praktijk van het plaatsen van draken, leeuwen of zeeslangen op onbekende gebieden van een wereldkaart. Dat zijn de territoria van de prins waar Arques naar op zoek gaat in deze serie.

© Isabel Miquel Arques

© Isabel Miquel Arques

De fotografe zelf schrijft op haar website: “The work is a rather dark piece established in black and white narrative, which appears to be set in a somewhat unconventional fairy tale décor, where the individual –the prince in this case- exudes awkwardness, as if there was something unnatural in his longing. The images are not a statement. On the contrary, the door that leads to interpretation is wide open.”

Nog tot 9 januari in Ingrid Deuss Gallery, Provinciestraat 11, 2018 Antwerpen.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X