Foto’s of schilderijen? Alleszins adembenemend mooi… Nieuw werk van Casper Faassen bij IBASHO te zien!

Van 24 maart tot 23 april presenteert IBASHO een nieuwe reeks werken van de Nederlandse fotograaf Casper Faassen. Voor deze nieuwe reeks liet hij inspireren door de schoonheid van de rijke Japanse cultuur en de kwetsbaarheid of vergankelijkheid van Japanse prenten. Dit resulteert in melancholieke, op een heel eigen manier sensuele beelden van vertrouwde onderwerpen uit de Japanse cultuur : Japanse vrouwen in kimono’s, dwarrelende sneeuwvlokken en voorstellingen van bloeiende kersenbloesem.

Maar het unieke effect dat de kunstenaar bekomt komt meer voort uit zijn procédé. Casper Faassen combineert fotografie met geschilderde lagen, en is dus een beetje een fotograferende schilder of een schilderende fotograaf. Schoonheid en verval keren vaak terug in zijn werk. De vergankelijkheid uit zich in het zacht verglijden van verschijnende en verdwijnende beelden, in combinatie met de laag craquelé die aan het werk is toegevoegd. De barstjes en scheurtjes suggereren de invloed van de tijd, de onvermijdelijke vergankelijkheid, een beetje zoals in schilderijen uit de Zeventiende eeuw waar hij zich door laat inspireren.

Het geheel vormt een soort realistisch visioen, een ondefinieerbare fase tussen droom en werkelijkheid. Heel knap alleszins:

faassen_mono-no-aware-250x150-cm-met-lijst

Casper Faassen, Mono no aware; courtesy IBASHO
Casper Faassen, Yuki I & II; courtesy IBASHO
Casper Faassen, Hanae / Shunji; courtesy IBASHO

De tentoonstelling ‘Fleeting images’ van Casper Faassen loopt van 24 maart tot 23 april bij Ibasho Gallery. Alle info vind je terug op de website van de galerij, klik hier!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X