Fototentoonstelling Korda: De man achter de bekendste foto ter wereld

 Van 19 mei tot 19 augustus brengt de Gentse Sint-Pietersabdij voor de allereerste keer het werk van Alberto Díaz Gutiérrez, beter bekend als Korda, naar België. Hij is de man achter het iconische beeld ‘Heroic Guerilla’ van Che Guevara. Korda is echter veel meer dan de fotograaf van de Cubaanse revolutie. De tentoonstelling toont een divers en verrassend oeuvre waar niet alleen de Cubaanse revolutie en haar leiders aan bod komen, maar ook vrouwen en de zee. De rode draad in de tentoonstelling? Schoonheid. Gent is de eerste Europese venue voor Korda: Beauty and Revolution.

De vele gezichten van Alberto Korda

Alberto Díaz Gutiérrez, kortweg Korda (Havana, 1928-Parijs, 2001) is zonder twijfel een van Cuba’s meest gerenommeerde fotografen. Dit jaar zou hij 90 jaar geworden zijn. Roem en bekendheid verkreeg hij grotendeels door zijn foto’s van de ‘epic period’ in de Cubaanse revolutie. Zijn krachtige beelden van Fidel Castro en Che Guevara, het Cubaanse volk en de schare kunstenaars en intellectuelen die de revolutie omarmden, gingen de wereld rond. Toch was Korda veel meer dan de fotograaf van de revolutie. ‘Korda: Beauty and Revolution’ brengt een selectie van zijn allerbeste werken en switcht moeiteloos van glamour, vrouwelijk schoon en reclamefotografie over krachtige portretten van de leiders en militairen van de Cubaanse revolutie naar natuurbeelden van de fascinerende onderwaterwereld van Cuba.

Van fotomodellen naar rebellen

De carrière van Korda startte in het mondaine Havana van de jaren 1950. Modereportages, sensuele vrouwelijke naakten en reclamecampagnes waren zijn handelsmerk. Samen met Louis Pierce Byers startte hij zijn eigen studio in 1954. De revolutie van begin 1959 veranderde de loop van de geschiedenis, en daarmee ook het leven van Korda.  Als persoonlijke fotograaf van Fidel Castro legde hij de geschiedenis van de revolutie in Cuba vast in duizenden beelden. In zijn eigen specifieke stijl maakte hij eerder glamoureuze portretten van mannen, vrouwen en leiders in de voorhoede van de sociale revolutie. Hij vergezelde Castro op zijn vele internationale reizen, tot in het koude Rusland toe. Zijn nauwe samenwerking met Castro duurde tot 1969. In die periode maakte hij ook fotoreportages voor het magazine Revolución.

Die ene foto

Guerrillero Heroico-Alberto Korda ©Korda Estate

De bewuste foto Heroic Guerrilla van de Argentijnse rebellenleider Che Guevara werd door Korda genomen op 5 maart 1960 om 11 uur, tijdens een herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers van een ontploffing op het vrachtschip La Coubre in Havana. Toch kwam de roem pas zeven jaar later. Na de terechtstelling van Che Guevara in 1967 door het Boliviaanse leger werd het bewuste beeld van Che op duizenden posters gereproduceerd. Enkele maanden later, in mei 1968, zagen de studenten Che als hun revolutionaire voorganger. Zijn portret was overal te vinden: op vlaggen, T-shirts en kaftpapier. De mythe was geboren. Die ene foto maakte Korda in een klap wereldberoemd. Daartegenover stond dat hij voor de rest van zijn carrière geassocieerd zou worden met de revolutie in Cuba.

Meer informatie over de tentoonstelling vind je op volgende link.

Author: Yves Joris

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X