Een flinke brok kunstgeschiedenis… overzicht van de G58 en ZERO beweging bij Campo in Antwerpen

Het veilinghuis Campo, dat onlangs een transformatie onderging en een nieuwe ploeg introduceerde, opende op 9 november een fascinerende tentoonstelling rond de invloedrijke Antwerpse kunstenaarsgroep G58 en zijn intense banden met de ZERO-beweging. De expo toont onder meer werk tonen van Pol Bury, Lucio Fontana, Jef Verheyen, Heinz Mack en Paul Van Hoeydonck.

In 1959 zijn Paul Van Hoeydonck, Pol Bury en Jean Tinguely de grote trekkers van Vision in Motion – Motion in Vision, de tweede en meest spraakmakende groepstentoonstelling van G58 in het Hessenhuis. Daaraan namen ook Heinz Mack en Otto Piene deel, de grondleggers van ZERO. De expo plaatst Antwerpen in het brandpunt van de actuele kunst. Otto Piene zal ze later bestempelen als “wellicht de belangrijkste ZERO-tentoonstelling”. Ook Lucio Fontana, die algemeen beschouwd wordt als de geestelijke vader van ZERO, onderhoudt uitgebreide contacten met zijn Belgische collega’s Jef Verheyen en Paul Van Hoeydonck.

Na de donkere oorlogsjaren wou ZERO kunst een nieuw elan geven, een positieve en optimistische blik op de toekomst werpen, weg van het toen erg in zwang zijnde abstract expressionisme. Licht, beweging en materie staan centraal. Monochrome, vaak witte schilderijen, kerven in het doek, het gebruik van reflecterende oppervlakken en alledaagse gebruiksvoorwerpen, spelen met vuur, licht, rook … het draagt allemaal bij om de kunst radicaal te bevrijden en tot de essentie te herleiden.

De expo G58 en ZERO, Europeanen avant la lettre focust aan de hand van een 40-tal werken op de mensen die deel uitmaken van beide kunstbewegingen, en op enkele andere toonaangevende namen uit hun entourage.

Lucio Fontana
Mara Pol

leblanc_walter

Walter Leblanc

manzoni-2

Manzoni

 

G58/ZERO beweging, Europeanen avant la lettre loopt nog tot 20 december 2017 in het Veilinghuis Campo. Click hier voor alle info!

 

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Groep 58 et Nieuwe Vlaamse School- Billet n° 330 – Masmoulin, artiste passionné et sa bible de l'aquarelle explore aussi l'art moderne et l'art contemporain - […] face à la prédominance de BruxellesAu cours des quatre années d’existence du G58, de nombreuses expositions ont été organisées. G…

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X