Galerie De Zwarte Panter viert vijftigste verjaardag.

beeld: Victoriano Moreno

Vijftig jaar geleden opende Adriaan Raemdonck (°1945) De Zwarte Pantereen galerie die niet meer uit het Antwerpse straatbeeld weg te denken is. Gisteren mocht Raemdonck het ereteken van de Vlaamse Gemeenschap in ontvangst nemen en in het najaar huldigt de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience hem met de tentoonstelling  ‘Schilders en Schrijvers – Vijftig jaar de Zwarte Panter’.

Vanaf 6 december toont Adriaan Raemdonck in de historische Nottebohmzaal kunstenaarsboeken die hij in de loop van de jaren realiseerde. In 1970 startte hij met Herbert Binneweg, Roger Vandaele en Roger Van Akelijen een ets- en zeef­drukatelier. Kunstenaars als Fred Bervoets, Wilfried Pas, Jan Cox, en later Nick Andrews, Michel Buylen, Benjamin Demeyere en Tom Liekens gingen een co-creatie aan met schrijvers als Roger de Neef en Jeroen Olyslaegers. Deze samenwerkingen tussen kunstenaars en auteurs resulteerden in vaak verrassende bibliofiele edities waarin woord en beeld elkaar aanvulden. Ook dubbeltalenten als Hugo Claus, Paul de Vree, Pjeroo Roobjee, Marcel van Maele en Jan Vanriet werkten met Raemdonck samen.

Gedurende vijf weken wordt een selectie van deze kunstenaarsboeken gepresenteerd. Het zijn stuk voor stuk edities waarin tekst naast beeld een complementair verhaal vertellen. Affiches van de galerie brengen de oude expo’s opnieuw tot leven. Tijdens toonsessies zal Adriaan Raemdonck bezoekers ontvangen en vertellen over ‘zijn galerie’.

Author: Yves Joris

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X