‘Gedaanten van de macht’, een overzicht van het werk van Johan Clarysse in Velp (Arnhem)

Het gaat hem bij Johan Clarysse naar eigen zeggen eerst en vooral om om een sterk beeld te creëren, een beeld dat blijft hangen, dat vragen oproept. Nochtans is het centrale thema dat doorheen zijn werk sijpelt nooit weg te denken. Het is er latent aanwezig, nooit expliciet. Machtsverhoudingen. Identiteit. Schuld en onschuld ook -in zijn nieuwere werken duikt Clarysse steeds meer in de complexe leefwereld van kinderen.

Deze thema’s verschijnen doorheen een waas, aanwijzingen worden gewist of verhuld, de hardheid wordt gesluierd. Getuige het werk ‘Goya was absolutely right‘ uit 2016. Een verwijzing naar de horrorbeelden uit Goya’s Los desastres de la guerra. Een behoorlijk expliciet beeld voor Clarysse’s doen. Maar om de aanwijzingen weg te wissen verdwijnt bij Clarysse de boom waaraan de mannen vastgebonden zaten. Het beeld is nog steeds fors, dus brengt hij op de achtergrond kindertekeningen aan. De balans helt nu echter naar de andere kant, dus overschildert de kunstenaar de kindertekeningen. Een dunne laag weliswaar, sommige tekeningen blijven zichtbaar, zij het doorheen een waas.

Het is tekenend voor het proces van de kunstenaar. ‘Het schilderij schildert zichzelf’, vertelt hij me, waarmee hij aangeeft dat hij zuiver intuïtief handelt. De duizenden kleine beslissingen die hij moet nemen tijdens de opbouw van een werk worden grotendeels impulsief genomen, onbewust bijna, maar hierdoor treft hij juist rechtstreekser het bewustzijn van de kijker.

 

clarysse1

Guilty or innocent, that’s the question, 90×70 cm 2017

clarysse2

Eve (craving IV), 60×50 cm, 2017

clarysse3

Silent witness, 60×50 cm, 2017

clarysse4

Goya was absolutely right, 100×80 cm, 2016

clarysse_sally-or-the-american-dream-90x70-cm-2016-small

Sally ( the american dream), 90×70 cm, 2016

 

Boeiend werk alleszins. Een selectie uit het oeuvre van Johan Clarysse is van 22 oktober tot 19 november te zien bij Galerie O-68 in Velp (nabij Arnhem). Klik hier voor alle info.

Dichter bij huis hangen er vanaf 29 oktober ook drie van zijn werken op de tentoonstelling Dark Rooms in Brugge, klik hier voor alle info.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X