Een reus in de hedendaagse kunstsector. “About painting”, Gerhard Richter viert zijn 85e verjaardag in het SMAK te Gent

Mocht u deze video gemist hebben, mocht u twijfelen om te gaan, of mocht u een voorsmaakje lusten, hierbij alvast de al bij al sumiere intro van Culture Club- coryfee Bent Van Looy op de tentoonstelling.

Het belang kan nauwelijks onderschat worden. Een aantal nooit eerder getoonde werken van een 85-jarige kunstenaar, die algemeen wordt gezien als een van de grootste nog levende kunstenaars, exclusief voorgesteld aan de blik van de bezoekers van het SMAK in Gent.

Een verniewer alleszins, en alleen daarom al belangrijk in de schilderkunst, die meer bepaald wordt door experimenteren, geluk en twijfel, dan door een vast patroon. Misschien is het wel daarom dat hij door het brede publiek niet op dezelfde lijn wordt gezien als een, grofweg, Picasso of Pollock. Het is moeilijk vat te krijgen op het werk van de man. Maar dat is precies zijn punt van zijn kunst. Kunst is geen representatie van de werkelijkheid, van het waarneembare, of het waargenomene, zo lijkt hij ons te willen stellen. Kunst is een wereld op zich, zelf al lijken de beelden die erin verschijnen herkenbaar, héél herkenbaar.

Hoewel…

De tentoonstelling toont wel heel verschillende aspecten van zijn werk. Het enigmatische werk 4 Panes of Glass uit 1967 staat oog in oog met werk uit de laatste 14 jaar, alsook 8 nog nooit eerder geziene recente werken, waaruit blijkt hoe erg de man doorheen zijn carrière steeds in touch bleef met de problematieken van zijn generatie.

Toegegeven, we zijn nog niet geweest, maar het staat in de planning, dus blijf ons volgen om onze eerste impressies te kennen.

 

“About Painting” met werk van Gerhard Richter loopt nog tot 18 februari 2018 in het SMAK in Gent, klik hier voor meer info.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X