Gouden Panter Adriaan Raemdonck krijgt overzichtstentoonstelling in Antwerpen

Vanaf 6 december huldigt  de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in de Nottebohmzaal Adriaan Raemdonck met de tentoonstelling  ‘Schilders en Schrijvers – Vijftig jaar de Zwarte Panter’. De Zwarte Panter is de langst bestaande galerie in het Vlaamse kunstlandschap.

Schilders en Schrijvers
Vanaf 6 december toont Adriaan Raemdonck in de historische Nottebohmzaal kunstenaarsboeken die hij in de loop van vijftig jaar Galerie de Zwarte Panter realiseerde. In 1970 startte hij met Herbert Binneweg, Roger Vandaele en Roger Van Akelijen een ets- en zeef­drukatelier. Kunstenaars als Fred Bervoets, Wilfried Pas, Jan Cox, en later Nick Andrews, Michel Buylen, Benjamin Demeyere en Tom Liekens gingen een co-creatie aan met schrijvers als Roger de Neef en Jeroen Olyslaegers. Deze samenwerkingen tussen kunstenaars en auteurs resulteerden in vaak verrassende bibliofiele edities waarin woord en beeld elkaar aanvulden. Ook dubbeltalenten als Hugo Claus, Paul de Vree, Pjeroo Roobjee, Marcel van Maele en Jan Vanriet werkten met Raemdonck samen.

Gedurende vijf weken wordt een selectie van deze kunstenaarsboeken gepresenteerd. Het zijn stuk voor stuk edities waarin tekst naast beeld een complementair verhaal vertellen. Affiches van de galerie brengen de oude expo’s opnieuw tot leven. Tijdens toonsessies zal Adriaen Raemdonck bezoekers ontvangen en vertellen over ‘zijn galerie’.

Caroline Bastiaens, schepen voor cultuur van de stad Antwerpen, vertelt: “De bezoekers van de tentoonstelling worden ondergedompeld in de rijke geschiedenis van de galerie.  Welgekozen foto’s, artikels en andere documentatie schetsen de belangrijke rol van De Zwarte Panter in de Antwerpse en Belgische kunst­geschiedenis, evenals de intense en gevarieerde samenwerking met uitgevers.”

Vijftig jaar de Zwarte PanterAdriaan Raemdonck (°1945) opende op 5 december 1968 de galerie De Zwarte Panter in de Antwerpse binnenstad. Sinds 2 oktober 1970 is de galerie ondergebracht in een historische site met middeleeuwse kapel in de Hoogstraat. Nu, vijftig jaar later, is De Zwarte Panter een gevestigde naam in zowel het Vlaamse, het Belgische en ook Europese galerie-landschap. Het is een plaats waar beeldende kunstenaars, muzikanten, schrijvers, curatoren, journalisten, verzamelaars, kunstliefhebbers elkaar treffen. Voor de jubileumtentoonstelling Schilders en Schrijvers – Vijftig jaar de Zwarte Panter trekt de galerie naar de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Het wordt een confrontatie tussen een oude en nieuwe generatie schilders en schrijvers in boekvorm.

 

fotograaf: Victoriano Moreno

Author: Yves Joris

Share This Post On

2 Comments

  1. Goud blijft maar blinkt bij onderhoud..

    Post a Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Gouden Panter Adriaan Raemdonck krijgt overzichtstentoonstelling in Antwerpen – Lettergoesting in avondland - […] Deze aankondiging verschijnt eveneens op The Art Couch. […]

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X