Grote retrospectieve van Christian Boltanski in het Centre Pompidou

Vorige week opende in het Centre Pompidou een retrospectieve van de Franse kunstenaar Christian Boltanski, zo’n 35 jaar na zijn eerste tentoonstelling in het museum. Hij cureerde de show zelf, waardoor het niet zozeer een klassieke overzichtstentoonstelling is geworden, maar eerder een parcours doorheen de persoonlijke ijkpunten uit zijn leven en oeuvre, aan de hand van 50 kunstwerken.

De 75jarige kunstenaar heeft nochtans een constante in zijn oeuvre, dat nog steeds groeit: de zoektocht naar wat we al dan niet achterlaten in ons leven, de al dan niet zichtbare sporen van ons bestaan. Dit uit zich vaak in heel persoonlijke verhalen, niet voor niets wordt hij als kunstenaar verwant met de strekking die ‘persoonlijke mythologieën’ is gaan heten. Alles moet een naam hebben, zo blijkt. Het levert niettemin intens en heel gevoelige kunst op, die in het geval van Boltanski tot het extreme uiterste is gedreven: zo verkocht hij zijn leven aan een Australische kunstverzamelaar, die met camera’s in zijn atelier de hele onstaansgeschiedenis van zijn kunstwerken niet enkel kan volgen, maar in officiële zin ook bezit. Voor een kunstenaar die op zoek is naar de sporen die we als mens achterlaten is het zeker een manier om deze sporen wat langer te laten bestaan. Het leven zèlf als kunstwerk…

Voor de gelegenheid bracht Franceinfo een bezoek in het atelier van de kunstenaar. Een mooie ontmoeting met een boeiende kunstenaar:


De tentoonstelling Christian Boltanski – Faire son temp loopt nog tot 16 maart in het Centre Pompidou. Klik hier voor alle info.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X