De lyrische abstractie van Guy Leclercq, vanaf 11 maart in het Museum van Deinze en de Leiestreek

Op 11 maart opent de tentoonstelling “Guy Leclercq. Recente werken” in het Museum van Deinze en de Leistreek. Het biedt een mooie gelegenheid om het werk van deze boeiende kunstenaar te (her)ontdekken.

Ooit begonnen als figuratieve kunstenaar veranderde hij rond zijn veertigste van koers om zich toe te leggen om meer abstracte vormen en assemblages. Zijn abstracte werk blijft echter doordrongen van menselijkheid. In een interview uit 2012 laat hij optekenen dat zijn werk in essentie ‘naar de correlatie zoekt tussen de mens, de verwondering en de schoonheid’. Hij ontdoet zich van het strakke formalisme die de meeste abstracte kunstenaars handhaven, om een meer intuïtieve, spontane vorm van abstractie te bereiken. Menselijker, misschien.

Materie speelt hier een grote rol. Door de verf zijn natuurlijke weg te laten gaan krijgen zijn schilderijen een veelgelaagde huid,  een textuur die ze in zekere zin vermenselijkt, in een proces dat kunstkenner Willem Elias ‘lyrische abstractie’ noemt. Kuierend doorheen zijn werk kan je inderdaad niet anders dan de bijzondere poëtische aantrekkingskracht van de vlakken, vormen en lijnen te ervaren. “Niet-berekende, poëtische variaties”, noemt Elias het werk van Leclercq nog. Spontaan dus, speels in zekere zin, vrij, maar binnen de limieten van een afgebakende premisse van waaruit de variaties vorm krijgen. Het is een evenwicht waarnaar niet enkel de vormen in het werk, maar het werk in zijn geheel naar op zoek lijkt, en vindt.

Het maakt ook dat de werken uitnodigen om heel langzaam in zich op te nemen. Om zelf verwonderd te staan voor deze of gene variatie, deze of gene emotie die er uit lijkt voort te vloeien…

(foto’s © Luc Van Muylem)

 

 

De tentoonstelling “Guy Lerclercq, Recente Werken’ loopt van 11 maart tot 22 april in het Muzeum van Deinze en de Leiestreek. Klik hier voor alle info!

Naar aanleiding hiervan verscheen deze week ook een fraai vormgegeven catalogus, uitgegeven door Lannoo en verrijkt met teksten van Anne Adrians-Pannier en Hans Sizoo. Een uitgelzen kans om ook na het bezoek aan de tentoonstelling na te genieten van de werken.

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X