Hedendaagse kunst uit Oost-Afrika, een broeiende haard van boeiende kunstenaars

Wie aan Oost-Afrika denkt denkt misschien eerst en vooral aan terreurorganisaties, schrijnende voedseltekorten, piraten op de Rode Zee. Misschien net iets minder aan hedendaagse kunst. Dat is onterecht, zo blijkt. De regio kent een ongezien aantal boeiende opkomende kunstenaars die meer en meer in de belangstelling komen van een internationaal publiek, onder meer dankzij de jaarlijkse East African Art Auction die sinds 2013 in Nairobi wordt gehouden.

Het mag niet verbazen dat deze veiling net in de hoofdstad van Kenya plaatsvindt. De stad is al jarenlang een trekpleister voor kunstenaars uit naburige landen als Sudan, Ethiopië, Somalië en Tanzania. Zoveel diversiteit op een plek samengebald, het staat meestal garant voor een broeihaard aan nieuwe ideeën en kunststromingen.

Enkele voorbeelden:

Eltayeb Dawelbait (Sudan)

De meeste kunstenaars die in Nairobi terechtkomen zijn op de vlucht uit hun geboorteland. Dat is zeker het geval van Eltayeb, die zo’n twintig jaar geleden vluchtte voor het terreurregime in het Sudan van Omar al-Bashir. Sinds zijn verhuis kent zijn kunstpraktijk echter een bloeiende evolutie, en succes.

Zijn werk is evenzeer geïnspireerd op tradities van zijn geboorteland als op objecten die hij in de straten van zijn adoptiestad vindt, en die hij vaak als canvas gebruikt. In zijn werk Encounter gebruikt hij bijvoorbeeld twee achtergelaten deuren die hij in een fabriek vond, om er met zelfgemaakte pigmenten een koppel op uit te beelden.

Fitsum Berhe Woldelibanos (Ethiopië)

Ook de portretten van de Ethiopiër Fitsum Berhe Woldelibanos vallen op, niet in het minst omdat zijn stijl zich lijkt los te maken van de tradities in de regio, maar ook omwille de spanning in zijn werk, die vaak een queeste naar identiteit en een drang naar ergens toebehoren uitbeeldt.

Omar Degan (Somalië)

Nairobi is echter niet de enige plek waar kunst wordt beoefend. In Mogadishu werkt de in Italië geboren architect Omar Degan bijvoorbeeld aan een merkwaardig oeuvre dat voornamelijk het door de oorlogen vernietigde patrimonium als onderwerp heeft. De aanhoudende oorlog heeft niet enkel gebouwen vernield, maar ook een cultuur, een maatschappij. Met zijn werk probeert hij net dat terug in het leven te roepen.

Michael Armitage (Kenya)

Sommige van deze kunstenaars hebben al een grote stap gezet in de internationale kunstwereld. Zo heeft de Kenyaanse kunstenaar Michael Armitage tot 19 september een expo in het prestigieuze Royal Academy of Arts in Londen (gelijklopend aan een expo met recent werk van David Hockney). “His colourful, dreamlike paintings are loaded with provocative perspectives that play with visual narratives and challenge cultural assumptions, exploring politics, history, civil unrest and sexuality“, aldus de Academy.


We stelden het reeds in vorige artikels (zie hieronder): Afrikaanse hedendaagse kunst is nog grotendeels onontgonnen gebied voor de kunstliefhebbers, maar biedt vaak razend boeiende ervaringen.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X