De bevreemdende werken van Heidi Ukkonen in The Wunderwall, Brussels

Het dagelijkse leven is een onuitputtelijke inspiratiebron voor Heidi Ukkonen (°1980, Zweden). De vele impressies van haar omgeving vertaalt de kunstenares in een suggestieve beeldtaal die bevreemdend overkomt. In haar creatieproces is eveneens een belangrijke rol weggelegd voor het gebruik van verschillende materialen. Niet zelden geeft deze artistieke keuze haar schilderijen een grafische kwaliteit.  

Op een subtiele manier verwijst het werk Ukkonen naar uiteenlopende aspecten van haar leven. Sinds de start van haar opleiding schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen verblijft de kunstenares met haar gezin in de multiculturele stad. Haar schilderijen verklappen ook een interesse voor kunstgeschiedenis, zowel inhoudelijk als vormelijk. Ukkonens oeuvre laat vaak denken aan het werk van klassieke, moderne en hedendaagse kunstenaars als Jheronimus Bosch, Auguste-Dominique Ingres, Henri Matisse, Philip Guston en David Hockney.

(l: The souvenir, 2021 | r: Sunflowers, 2021)

Als basis voor haar schilderijen kiest Ukkonen diverse dragers zoals linnen, canvas, karton en hout. Iedere compositie krijgt vorm en kleur door gebruik te maken van verschillende verfsoorten: eitempera, acryl en spuitverf. De mix garandeert steeds een levendig beeld en resulteert in een geschilderde collage.

De kunst van Ukkonen houdt de blik van de kijker in haar greep. Dit gebeurt door het samenbrengen van alledaagse motieven in een onlogische context. De relatie tussen de beeldelementen en hun referenten in de werkelijkheid wordt verbroken. De motieven krijgen een eigen, vaak grafisch aanvoelende, identiteit. De gevoelswereld van de kijker wordt eveneens aangescherpt door de veelheid van texturen en kleuren. Op een wonderlijke manier keert het werk van Ukkonen onze blik inwaarts.


Tot en met 9 juli is bij The Wunderwall in Brussel het werk van Heidi Ukkonen te bewonderen. De selectie kunstwerken kunnen fysiek bekeken worden op het Sainctelettesquare 4, in de nabijheid van KANAL – Centre Pompidou. Of ontdek digitaal het werk van Ukkonen en vele andere kunstenaars op de website van The Wunderwall.

Heidi Ukkonen: The silent face (2021) | Sundried tomatoes (2021) | Borderline (2021) |
Sealed lips (2021)

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X