Heroïsche ridders, kleurrijke bossen en exotische dieren: Ben Sledsens bij Tim Van Laere Gallery

We komen er misschien wat vroeg mee, maar dat komt door ons enthousiasme om de kunstenaar. Vanaf 6 september loopt bij Tim Van Laere Gallery de tentoonstelling Two Trees met werk van Ben Sledsens.

In deze tentoonstelling toont Sledsens grootschalige schilderijen waarin hij het dagelijks leven, literaire figuren, dierenportretten en elementen uit de (kunst)geschiedenis transformeert naar zijn eigen persoonlijke utopia. Exotische dieren, heroïsche ridders, uitnodigende bossen en kleurrijke bloemen springen meteen in het oog. De schilderijen lijken momentopnames van het alledaagse, maar toch voelen ze telkens bijzonder en poëtisch aan.

Centraal in zijn werk ligt een diepgaande kennis van de schilderkunstige traditie. Zijn palet van sterke, levendige kleuren, hoge technische kwaliteiten en naïeve perspectieven bestaan binnen een lange traditie van schilderkunst die refereert naar Henri Matisse, Henri Rousseau en Pieter Breughel de Oude.

Zijn werken zijn ook steeds met elkaar verbonden, bijvoorbeeld door weerkerende objecten. In het beëindigen van één werk, ligt reeds de kiem voor een ander. Op die manier vormt zijn prille oeuvre als het ware één groot verhaal.

Sinds zijn eerste tentoonstelling bij Tim Van Laere in 2016 gaat het hard voor Sledsens, die als een van de grootste talenten van de hedendaagse Belgische schilderkunst beschouwd wordt. Hij is nog maar net aan een carrière in de beeldende kunst begonnen, maar wordt nu al omarmd door de internationale kunstwereld.

BEN SLEDSENS, Huntswoman, 2018
.
Oil and acrylic on canvas, 200 x 170 cm.
Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp
BEN SLEDSENS, Jaguar in the Jungle, 2018
.
Acrylic, oil and spray paint on canvas
, 210 x 180 cm.
Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp
BEN SLEDSENS, Bird and Fish, 2018
.
Oil and acrylic on canvas, 210 x 170 cm.
Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp

Sledsens nodigt ons niet alleen uit om de denkpistes en de motivaties van de personages te beschouwen, maar ook de plaatsen en de gebeurtenissen die binnen zijn levendige en soms ook eenzame scenario’s ontstaan. Of ze nu deel uitmaken van de privé of openbare sfeer, van persoonlijke of gedeelde ervaringen. Zijn verleidelijke contexten bekoren door de verwevenheid van de verschillende verhaallijnen in een enkel werk, zodat het kijken een extra betoverende en betrokken dimensie krijt. Sledsens vertaalt zijn persoonlijke onderwerpen in poëtische of romantische beelden, met een open begin en einde, zodat de toeschouwer er zijn eigen interpretatie aan kan geven.De tentoonstelling Two Trees loopt van 6 september tot 20 oktober bij Tim Van Laere Gallery. Klik hier voor alle info! Naar aanleiding van deze tentoonstelling verschijnt ook de eerste monografie van Ben Sledsens, uitgegeven door Hannibal.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X