‘Het afwezige museum’, knappe tentoonstelling bij Wiels in Brussel

Wiels bestaat 10 jaar en directeur Dirk Snauwaert laat niet zomaar een slagromige taart aanrukken; neen, Wiels mengt zich in het politiek overgevoelige debat over de oprichting van een nieuw museum in de geweldige Citroën-garage aan het kanaal in Molenbeek (lees meer hierover in het volledige artikel).

Uiteraard kan Wiels geen museum worden genoemd zolang de definitie ervan niet toelaat dat een museum kan bestaan zonder vaste collectie en dito verwerven van representatieve kunstwerken

Nu speelt Wiels een aantal maanden museum en dat dit een erg mooie expo oplevert staat buiten kijf. Wiels ziet het begrip museum wel breed van modern tot hedendaags; vooral de kern met het indrukwekkende werk van Felix Nussbaum (1904-1944) met visionaire schilderijen die de Nazi-tijd schrikbarend dicht bij de toeschouwer brengt, laat kippenvel achter.

wiels1

Felix Nussbaum, Maler mit Maske, circa 1935 © Felix-Nussbaum-Haus Osnabrück

Dit oeuvre is bij ons onderbelicht maar functioneert hier in Wiels als de ruggengraat van de expo met de passende titel Het Afwezige Museum.

Deze expo die op de drie nabijgelegen lokaties plaats vindt van de voormalige brouwerij Wielemans is op te vatten als een stand van zaken waarin ook de meest succesvolle kunstenaars van bij ons een plaats opeisen De onontkoombare Luc Tuymans met een volle zaal schilderijen van een leeg museum in Doha in Quatar een expo van Tuymans die an sich al politiek problematisch was en die hier als een set van ‘schone’ schilderijen niets meer toevoegt aan bijvoorbeeld de fameuze (hier afwezige) museumfoto’s van Thomas Struth. Moediger is de presentatie van een ensemble figuratieve schilderijen van Jo Baer ooit de vrouwelijke icoon tussen de mannelijke minimalisten in de jaren zestig.

wiels5

Walter Swennen, Ceux qui sont ici, sont d’ici, 2013. Courtesy of the artist and Xavier Hufkens, Brussels.
Photographer Markus Wörgötter

Een duivenkot op het panoramische dak van Wiels van Ann Veronica Janssens, knappe politieke schilderijen van Walter Swennen, één van de betere werken van Dirk Braeckman met een beeld van een met prikkeldraad getooide landkaart en een sterk als het ware schizofreen ge- en beladen klein oorlogs-werkje van Francis Alÿs zijn maar een aantal fraaie voorbeelden.

Confrontaties van Marcel Broodthaers met Martin Kippenberger en Guillaume Bijl helpen onze geschiedenis inzichtelijk te maken.

wiels2

Marcel Broodthaers, Museum enfants non admis, 1968. Copyright Estate Marcel Broodthaers

 

De expo is mooi en strak opgebouwd door Richard Venlet die het begrip museum met zijn open muren-structuur heel letterlijk nam. Soms smakt het beeld als een slag in het gezicht en dat is zeker het geval met de bijdrage van Thomas Hirschhorn, met enorme foto’s van politiek geweld en dood, doorkruist met ge-pixelde beelddelen die wijzen op oorlogvoering via de massamedia.

Een wandeling in het afwezige museum is alleszins geen gezellige tocht langsheen alleen maar fonkelende iconen/meesterwerken de expo is wel heel divers en toont werk van Jef Geys en Jimmie Durham via Mark Manders en Marlene Dumas tot Christopher Williams, Wolfgang Tilmans en Otobong Nkanga.

wiels3

Marlene Dumas, Great Men, 2014 – ongoing. Courtesy of the artist

 

Het Afwezige Museum is een expo die fundamenteel de vraag durft op te werpen van hoe een wereldstad zoals Brussel zich in de nabije toekomst wil of kan positioneren met een museum met open vensters op de wereld i.p.v. met spiegels.

wiels4

Martin Kippenberger, untitled, 1988 © Estate of Martin Kippenberger, Galerie Gisela Capitain, Cologne.
Photographer: Dirk Pauwels

 

(dit stuk is een korte versie van een langer artikel geschreven door Luk Lambrechts, en werd met zijn toestemming hier gepubliceerd. Klik hier om het volledig artikel te lezen op Flux)

De tentoonstelling ‘Het afwezige museum’ loopt nog tot 13 augustus bij Wiels. Klik hier voor alle info!

Author: Luk Lambrecht

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X