“Het doorprikken van de tijd”, Paul Bourgeois toont ons hoe. Letterlijk.

“Het is een van de meest ondergewaardeerde kunstenaars in België”, vertelt kunstverzamelaar Paul Declercq me. Het moet gezegd, de solotentoonstellingen van Paul Bourgeois doorheen de jaren zijn dun bezaaid. Onterecht, want de bijna 80-jarige kunstenaar blijkt een boeiend en origineel oeuvre te hebben opgebouwd.

Je mag het dus als een eerbetoon zien dat Galerij Kasteelstraat1 in Watou de aandacht vestigt op deze kunstenaar. “Pauls beeldtaal, de perforatie als signatuur, nauwgezet, steevast volgens een vooraf bepaalde structuur, toont de kwetsbaarheid en gevoeligheid van een integer kunstenaar”, legt Hilde Vandaele van de galerij uit.

Pauls werk oogt inderdaad kwetsbaar. Hij gebruikt vaak affiches of loden, zinken en rubberplaten die achteloos in de natuur rondslingeren. Ready mades dus. Maar deze gebruikt hij als basismateriaal om een nieuwe beeldtaal te creëren. Door ze zorgvuldig te perforeren creëert hij een soort meta-taal die zeker en vast een logica volgt, maar waar enkel hij de sleutel van heeft. Niettemin leggen ze nieuwe connecties tussen de neuronen in de hersenen van de kijker, zo lijkt het soms. Elke punctie heeft een betekenis, samen betekenen ze iets geheel anders, creëren ze een nieuw soort bewustzijn. Je zal het niet onmiddellijk snappen, maar je zal snel snappen dat dit op zich niet hoeft.

“Elk werk vraagt om een eigen concentratie, een oogopslag die je doet dwalen en zoeken, heen en weer, om de volle diepte te kunnen zien”, aldus kunstexperte Els Wuyts.

Een invitatie tot geestelijk wegglijden, of tot eenvoudigweg zijn…


De tentoonstelling loopt nog tot 22 november in Kasteelstraat1 te Watou. Klik hier voor alle info.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

2 Comments

  1. We kijken er naar uit!! Proficiat alleszins voor de vele aangrijpende kunstwerken! We blijven grote fans!

    Post a Reply
  2. De combinatie van werken die reeds een erg doorleefd bestaan achter de rug hebben en de ingrepen van Paul maken dat het resultaat creaties zijn die boeien en ontroeren maar ook wringen. Onze maatschappij die wegwerpt en demodeert wordt tot de orde geroepen op een schalkse en persoonlijke d.i. minzame maar rake manier.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X