Het landschap dat er geen is… het werk van Maki Na Kamura vanaf oktober te zien in Dhondt-Dhaenens

Wat mij betreft was ze een van de boeiendste ontdekkingen op de biënnale van de schilderkunst vorig jaar. De Japanse, in Duitsland levende Maki Na Kamura schildert op het eerste gezicht landschappen, maar bij nader inzien lijkt er nooit iets te kloppen met haar taferelen. Soms lijkt de horizon onbestaand, of lijken er juist talrijke mogelijke horizonten in haar werk te verschijnen.

In het interview dat ze met het Museum Dhondt-Dhaenens had naar aanleiding van de biënnale (zie onderaan dit artikel) legt ze uit waarom een horizon slechts een fictieve uitvinding is van de (Westerse) mens, en hoe ze hier met haar kunst op inspeelt. Ze heeft het ook over hoe de Westerse en Oosterse mens de ‘realiteit’ volledig anders lijken te percipiëren. Niet verbazend dat haar werk voor ons zo typisch Oosters aandoet.

Landschap of niet, al dan niet fictie, mij maakt het niets uit. Ik was meteen gewonnen voor haar tegelijk krachtige en poëtische beeldentaal.

Daarom kijk ik alleszins extra naar uit naar de tentoonstelling die het museum Dhondt-Dhaenens rond haar werk organiseert van 10 oktober tot 14 januari, en in parallel met een tentoonstelling met het werk van Thomas Lerooy, een kunstenaar die ik hopelijk in augustus een bezoek breng. Klik hier voor alle info, of blijf ons volgen om op de hoogte te blijven!

(alle werken © Maki Na Kamura)

kamura1

kamura4

kamura3 Kamura2 kamura

 


Lees ook:

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

2 Comments

  1. Schitterend werk! Ben ‘flabbergasted….

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X