Het MSK Gent opent vandaag in een nieuw en beetje hedendaags opzet

Het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent opent vandaag in een heel ander opzet. De collectie werd heringericht tot een nieuw parcours, en er verschijnen werken die voordien nog niet te zien waren. Het museum wil tonen “hoe ideeën bewegen doorheen de tijd. Want de vragen die mensen via kunst hebben willen beantwoorden, waren vroeger niet zoveel anders dan vandaag”.

Zo ontmoeten landschappen en menselijke figuren elkaar in de salonzalen, om de evolutie van de 19de-eeuwse Belgische en Europese kunst te illustreren, en komen er zalen rond het artistieke leven tijdens de Eerste Wereldoorlog, of het gezinsleven. Ook in elders worden ‘oud’ en ‘modern’ met elkaar geconfronteerd, om de continuïteit van de beeldende kunst sinds de middeleeuwen te accentueren.

Een aantal nieuwe zalen zijn gewijd aan de kunst uit Sint-Martens-Latem en de Leiestreek, het Belgische en internationale expressionisme, de abstracte kunst van de jaren 1920 en het surrealisme. Publiekslievelingen James Ensor, Théo Van Rysselberghe en George Minne krijgen voortaan hun eigen ruimte.

Een grote groep nieuwe werken is afkomstig uit de legaten De Blieck. Die bevatten meer dan twintig schilderijen en beeldhouwwerken uit de Leiestreek, waaronder Emile Claus, Valerius De Saedeleer, George Minne en Gustave Van de Woestyne. Het zijn stuk voor stuk onbekende topwerken, die 50 jaar in privéverzamelingen doorbrachten.

Opvallend is dat drie hedendaagse kunstenaars in dialoog treden met de historische collectie:

  • Luc Tuymans, die in het MSK in 1990 zijn eerste grote publiekstentoonstelling hield, schildert op één van museummuren voor het eerst in zijn carrière een fresco.
  • Patrick Van Caeckenbergh creëert in de Noord-Nederlandse zalen een curieuze wonderkamer.
  • Ria Verhaeghe toont in de laatmiddeleeuwse zalen haar ‘Vertikals’, die met hun houten drager en bladgoud doen denken aan onze Vlaamse Primitieven.

msk_919a9158cropped

msk_luc-tuymans-12_9_2017-013

msk_zaal-19-7_9_2017-005

 

De heringerichte presentatie opent op zaterdag op 21 oktober. Tijdens de maanden hierna gaan er tal van rondleidingen, lezingen, workshops en events door waarop je de MSK-collectie vanuit nieuwe invalshoeken leert kennen. Klik hier om meer te vernemen, of blijf ons volgen om op de hoogte gehouden te worden!

 

 

 

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X