Het nieuwe landschap… Han Klinkhamer te zien bij Shoobil Antwerpen

Het landschap vormt doorheen de kunstgeschiedenis een onmetelijk rijke inspiratiebron. Ikzelf ben nog steeds onthutst door de talrijke manieren waarop oude meesters het thema vorm gaven. Maar hoe gaan hedendaagse kunstenaars met dit gegeven om? Is er nog plaats voor innovatie met het thema?

Blijkt van wel, en wel op heel diverse manieren… Door het landschap uit zijn realiteit trekken, zoals Jean-Marie Bytebier bijvoorbeeld doet, of als veruitwendiging van interne conflicten, zoals bij Giovanni Winne. Ik heb er nog wel meer op mijn lijstje van te bezoeken kunstenaars…

Vanaf 16 maart is bij Shoobil nog zo’n kunstenaar te zien die de natuur op bijzondere wijze als uitgangspunt neemt. Han Klinkhamer speelt echter niet met dit gegeven, hij probeert de natuur niet naar zijn hand te zetten of het te vervormen tot een andere realiteit. Wat hij doet heeft meer weg van het overdoen van de natuur, niet zomaar kopiëren, maar her-scheppen.

Zoals oud conservator Piet Augustijn het zo mooi omschrijft: “De dikke verfhuid van de kleine schilderijen is zo zompig dat het lijkt alsof het drassige weiland met de tractorsporen zich op het doek voortzetten. Uitsneden uit de werkelijkheid dus, een stuk uiterwaard of bouwland samengebald op de vierkante centimeter, waarbij de hoge horizon nog net even laat zien dat er sprake is van een landschap”.

De werkwijze van Klinkhamer ligt voor een stuk aan de basis van dit effect. In zijn papierschilderingen brengt hij eerst een dikke verlaag aan, om er daarna in te kepen, schrapen, houwen, alsof hij op het veld zelf ploegde. Ook zijn schilderijen ondergaan dit proces van schepping, waarbij de grond zelf uit het niets op het canvas wordt gevormd, als “manifestaties van pure materie”, geïnspireerd op zijn onmiddellijke omgeving, de Maasvlakte.

Bijzonder werk alleszins…

klinkhamer1

klinkhamer3

klinkhamer4

klinkhamer5

klinkhamer6

klinkhamer7

De werken hierboven vormen een persoonlijke selectie en zijn niet noodzakelijk werken die je bij Shoobil te zien krijgt. Om je een beter idee te vormen van zijn werk kan je van 17 maart tot 9 april terecht op de tentoonstelling ‘Nature revisited’ bij Shoobil, Museumstraat 4 te Antwerpen. Meer info op de website van de galerij, klik hier!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X