Het scheppend vermogen van een landschap… nieuw werk van Patrick Verlaak bij Galerie De Buck te Gent

“Mijn werk gaat over beelden die we vormen om ons in tijd en plaats te oriënteren, zowel fysiek als mentaal”, aldus de Gentse kunstenaar Patrick Verlaak. Dit moet je echter niet letterlijk nemen. De werken van Patrick geven geen richting, tonen geen weg, daarvoor zijn ze te dens. Je zou er landschappen in kunnen herkennen, niet voor niets laat hij zich inspireren door zijn wandelingen in Umbrië en Toscanië, maar niettemin zijn het veel meer dan landschappen. Hijzelf spreekt over de magie en het scheppend vermogen van zulke plekken, de onderliggende betekenis ervan, die we als mens nooit echt zullen vatten. Het gaat dus ook over de beperkingen van de mens, een utopie.

Vanaf 21 april is recent werk van Patrick Verlaak te zien bij De Buck. De tentoonstelling kreeg de titel ‘Matrix’ mee, ook hier een directe verwijzing naar de filosofie achter zijn werk. Dit laat ik Patrick liever zelf uitleggen:

“Ik geloof sterk in het scheppend vermogen van een plaats, de magie van een plaats die vormen kan baren, een plaats als een baarmoeder. De Latijnse vertaling van het woord baarmoeder betekent MATRIX. De baarmoeder als een plaats waar een concept zich materialiseert in een lichaam, in een ding. Matrix betekent ook de oorsprong, het archetype van een stam van waaruit zich alle twijgen vormen.

De Matrix als een metafoor van een gedachte die zich concretiseert in een schilderij. De vormloze vloeibaarheid van olie en water dat zich kristalliseert in een beeld zoals de oncontroleerbaarheid van het vloeiend magma dat zich in marmer kristalliseert. Laag op laag geschilderd, verf wordt aangebracht, weer afgeschraapt, weer opgebouwd, … zoals de oppervlakte van de natuur wordt gevormd. Het schilderij als een momentopname van iets wat steeds aan veranderlijkheid onderhevig is, van het vormeloze naar vorm, van vorm naar het vormeloze”.

Wij gaan alvast kijken…

 

(foto’s courtesy De Buck Gallery)

De tentoonstelling ‘Matrix’ van Patrick Verlaak loopt van 21 april tot 13 mei bij Galerij S&H De Buck te Gent. Klik hier voor alle info!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X