Het spanningsveld tussen natuur en cultuur… nieuw werk van Rein Dufait bij Sofie Van de Velde

Kunst maken uit gevonden voorwerpen, het blijft een kunst op zich… De jonge kunstenaar Rein Dufait is lang niet de enige die zich erop toelegt, en ook al niet de enige die hiermee een soort onderzoek voert naar de tegenstelling natuur-cultuur. Waar houdt het ‘ding aan zich’ op te bestaan wanneer de kunstenaar de context ervan verandert? Het blijft een boeiend uitgangspunt.

Maar Dufait is in mijn ontdekkingsreis doorheen de hedendaagse kunst totdusver de enige die met zijn werk deze tegenstelling ongedaan wil maken, of tenminste de fijne grens ertussen tracht te verkennen. De werken lijken uit een natuurlijk proces te zijn ontstaan, hoewel ze duidelijk voortkomen uit de arbeid -en het idee- van de kunstenaar. Het levert fijn en broos werk op, ondanks de soms ruwe materialen die hij gebruikt, zoals cement of metaal. Ze lijken te groeien, te leven, tegelijk herkenbaar en artificieel. Speels ook. De kunstenaar heeft het talent om een vrolijkheid, een blijheid, in de vormen te steken. Een levenswil en levensvreugde.

Een boeiend spanningsveld alleszins, die heel goed te zien is in zijn nieuwe reeks “Halfs – om Heels”. De ranke vertakkingen lijken organisch te zijn gegroeid op hun metalen of cementen voetstuk, hoewel de folie of het plastic die hen verbindt de menselijke ingreep benadrukt… Een originele kijk alleszins…

De nieuwe reeks zal van 24 februari  tot 25 maart te zien zijn bij Galerij Sofie Van de Velde. Markeer het alvast in je culturele agenda! Klik hier voor alle info.

dufait1

Schuw (groen), 2017, Rein Dufait, courtesy Sofie Van de Velde

dufait2

Schuw (rood), 2017, Rein Dufait, courtesy Sofie Van de Velde

dufait5

Schuw (geel), 2017, Rein Dufait, courtesy Sofie Van de Velde

dufait3

Deer, 2017, Rein Dufait, courtesy Sofie Van de Velde

dufait4

Anna te Drieën, 2017, Rein Dufait, courtesy Sofie Van de Velde

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X