Het vitalisme spat eraf: overzichtsexpo en nieuw boek van Jan De Vliegher

Jan De Vliegher is één van die kunstenaars wiens oeuvre je meteen herkent wegens nauwelijks iemand met dezelfde schriftuur, toch niet in Vlaanderen: gul met verf, rechtstreeks uit de potten op groot canvas, schaamteloos morsig en druiperig en een feest van extraverte kleuren. Niemand doet het hem op deze manier na. Je kunt zijn volledige oeuvre nu bewonderen in zijn eigen werkplaats in Brugge, en er tevens de monografie aanschaffen die een mooi overzicht biedt van zijn praktijk van 2004 tot 2020.

Onze eerste kennismaking met het werk van Jan De Vliegher was toen we het ontdekten in de vergaderruimte bij een bevriend koppel. Alles verzonk in het niets bij die ene wand waar een van zijn ‘Plates’, of porseleinen borden hing. Je aandacht werd er zonder meer naartoe gezogen, resistance was futile. Niet veel later vonden we een werk uit dezelfde reeks bij een ander bevriend koppel in de woonkamer. Overal waar het werk van Jan De Vliegher opduikt, licht het de ruimte op, injecteert het een zekere levensvreugde en lichtvoetigheid, alsof het wil zeggen: ja, het leven is soms ondraaglijk zwaar, maar dit deert me niet, ik zet hier een onversneden tegenwicht tegenover. Dansen zelfs als het leven je niet altijd toelacht. En dat doet hij met glans. Volatiel en vitalistisch.

Maar ook schilderkundig is deze reeks interessant en exemplarisch. Want het is al heel snel duidelijk dat het niet zomaar om bordjes schilderen gaat. Jan gebruikt (of zullen we zeggen misbruikt) alledaagse, universele motieven om er schilderkundig interessante dingen mee te doen – het bord is niet mooi afgelijnd maar loopt over in een zekere grenzeloosheid door wilde vegen en uitzinnige spatten. Royaal flirt De Vliegher met de lijn tussen figuratie en abstractie, tot de figuratie zo vaak herhaald wordt dat ze een beetje hol wordt. Na het zoveelste strand of bord, of de zoveelste visvijver of lucullische, impressionistische tuin, weten we dat deze schilder iets anders beoogt: de verf die het onderwerp zelf wordt, de vreugde van het schilderen die zich opwerpt als protagonist.

De act is leesbaar van elk van zijn werken, zodat er zich voelbaar altijd evenveel op als voor het doek afspeelt. We zien de kunstenaar gulzig de penselen in de potten dopen, we zien hem acrobatieën uitvoeren voor het doek, we zien hem zweten, dansen en zuchten. We zien hem na het intense spel opgelucht en leeggelopen rusten. De werken van Jan De Vliegher hebben geen expliciete spirituele dimensie en toch tillen ze de kijker op – zelfs op de donkerste dag springt een bezwaard hart hiervan op. Zijn enthousiasme voor de verf werkt opwekkend en aanstekelijk.

Met zijn mateloosheid neemt Jan De Vliegher in het Vlaamse landschap een heel eigen plek in. De grote ruimte aan de Brugse Houtkaai geeft je dan ook alle recul en rust om elk werk grondig in je op te nemen en te genieten van zijn exuberantie. De dames van Galerie Zwart Huis (moeder Gerda en dochter Elke) zullen je hartelijk ontvangen en met plezier meer uitleg geven. Tevens kun je er de nieuwe uitgebreide monografie van Jan De Vliegher inkijken, ‘Myriad Pursuits’. Een huzarenstukje waar twee jaar aan gewerkt is, en dat overvloedig met beeld is gestoffeerd. De begeleidende tekst is van Els Wuyts. Allen daarheen voor een overdadige vleug zorgeloosheid en levenslust, na een (erg) lange stille en ingetogen tijd. Jan De Vliegher viert de ongebreideldheid, laten we dat ook maar opnieuw doen!

Jan De Vliegher – foto Elke Helbig
Jan De Vliegher, MER. B&L en Galerie Zwart Huis presenteren

MYRIAD PURSUITS
een monografie die een volledig overzicht biedt van het oeuvre van Jan De Vliegher tussen 2004 en 2020.

U bent van harte uitgenodigd op de boekpresentatie en overzichtstentoonstelling in het atelier van Jan De Vliegher 
op zaterdag en zondag 19 en 20 juni van 11-18u. 

Daarna in juli en augustus elke vrijdag van 14u-18u te bezichtigen, op afspraak.

Gelieve uw aanwezigheid per mail te bevestigen: info@galeriezwarthuis.be

Adres: Houtkaai 25, 8000 Brugge — Meer info: 0479 45 25 71
Het boek MYRIAD PURSUITS wordt tijdens de boekpresentatie aangeboden aan 50 euro (ipv 65 euro in de boekhandel). 

Jan De Vliegher, Myriad Pursuits’, MER.B&L
April 2021, 1st edition, 288 pages, Hardcover, 29.00 × 29.00 cm
ISBN 978-94-6393-318-6
English, Dutch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X