Hugo Debaere, 25 jaar geleden overleden maar nog steeds actueel, binnenkort bij BruthausGallery

Sommige kunstenaars sterven vroeg. Te vroeg. Zonder reeds ten volle het aura dat rond bij een breed publiek bekende kunstenaars hangt, volop te hebben benut. Te pril nog om van een groot oeuvre te kunnen spreken. Niettemin innovatief en baanbrekend genoeg om bij een harde kern van kunstkenners te zijn nagebleven, en zelfs nog steeds van invloed te zijn op de kunstenaars na hem.

Hugo Debaere stierf volledig onverwacht, in 1994, op 36-jarige leeftijd. Hij genoot op dat ogenblik enige renomé. Zijn werk was reeds opgenomen in belangrijke collecties, en had reeds geëxposeerd in het SMAK en in Bonnefanten. Een jaar na zijn dood, in 1995, organiseerde Jan Hoet zelfs een tentoonstelling ter ere van de kunstenaar.

Een mooi eerbetoon aan de kunstenaar die de laatste jaren van zijn leven bijvoorbeeld met olifantenmest tewerk ging, een referentie naar de Arikaanse kunst die doorheen zijn carrière van zo’n grote invloed is geweest. De grote sculpturen als “Grote Borst” (1992) en “Nimba” (1992) verwezen onder meer naar mythen van oorsprong, dood en vruchtbaarheid. ‘Hangend in de ruimte, zonder stabiel contactpunt, nemen ze een lichtheid aan die geïnterpreteerd kan worden als het verlies van het vermogen om een plaats te vinden in een wereld die steeds vaker mythen van oorsprong wegwast’, het herontdekken van mythen als een van de grondvesten van ons menselijke bestaan.

Het werk van Hugo Debaere blijft, 25 jaar na zijn overlijden, al was het enkel daardoor al nog steeds relevant. Het is dan ook lovend dat BruthausGallery, in samenwerking met het S.M.A.K., waar een groot deel van de werken van Debaere zijn opgenomen, een reeks initiatieven lanceren om de kunstenaar terug onder de aandacht te brengen, zoniet in ere te herstellen. Het eerste initiatief is meteen een knaller. Op 29 maart gaat in de galerij de eerste tentoonstelling van start, met een aantal topwerken van de kunstenaar: ‘We tonen het werk van Debaere in zijn brede diversiteit en in de geest zoals de kunstenaar zelf zijn werk presenteerde. We willen een verrassend inzicht geven in wat veel mensen zullen herkennen, maar misschien zijn vergeten’, aldus Joris Vander Borght van BruthausGallery, tevens curator van de tentoonstelling. Werk van Debaere zal ook te zien zijn in het Jubileum van de collectie van het S.M.A.K., en later dit jaar zullen tentoonstellingen, lezingen en projecten met Hugo Debaere’s werk worden georganiseerd.

Het belooft alleszins een boeiende (her)ontdekkingstocht te worden… Blijf ons vooral volgen om de eerste beelden van de werken in de galerij te zien!


SIC TRANSIT GLORIA MUNDI – Hugo Debaere loopt van 29 maart tot 5 mei bij BRUTHAUSGALLERY.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

7 Comments

 1. Tranen met tuiten. Mijn dierbare vriend Hugo ! Eindelijk dank u !!

  Post a Reply
 2. Dank u. Fantastisch

  Post a Reply
  • Is dit al 25 jaar geleden dat wij de werken konden bewonderen in SMAK van de kunstenaar.? Het zat intussen in het collectief geheugen gegriefd de werken met olifantenpoep. Een terechte eer om aan Hug Debaere om te (her) ontdekken. Ik kijk ernaar uit!

   Post a Reply
 3. Is dit al 25 jaar dat ik de werken kon bewonderen van kunstenaar Hugo De barre gemaakt uit olifantenpoep. Het bleef als een collectief gekend goed hangen in de geest. Zeker als trouwe SMAK bezoeker. Een terecht eerbetoon (de data ) om zijn werken opnieuw ten toon te stellen. Ik kijk ernaar uit! Met dank voor de tip!

  Post a Reply
 4. Was dit (meer dan) 25 jaar geleden dat we met grote fasinatie de werken bewonderden in het SMAK gemaakt uit olifantenpoep. Het zit alvast in ons collectief geheugen. Meer dan terechte (her) ontdekking van deze kunstenaar ( Hugo Debaere). Hier kijk Ik naar uit!

  Post a Reply
 5. 30 jaar geleden te bewonderen in galerij Gabro op Sint Jacobsplein te Gent,
  ….pionierswerk, niet te missen. Schitterend en nog steeds of misschien meer dan ooit , zeer actueel!

  Post a Reply
 6. Diverse malen samen gewerkt met Hugo voor het maken van de neon
  rond de borstbeelden.
  Een samenwerking die veel te kort was.

  Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X