Proficiat Inge Daveloose, winnaar van de schilder-wedstrijd “Het geheim van de Meester, 2021”

‘Maak een schilderij geïnspireerd op een van de werken uit de serie Het geheim van de Meester’. Voor wie de serie niet kent: het betreft het Nederlandse AVRO/TROS programma waarin een vierkoppig team van experts de werken van Nederlands grootste kunstenaars reconstrueert.

Als uitdaging kan het dus gelden: oude meesters in een nieuw, hedendaags jasje stoppen, met respect voor hun techniek en aanpak. Elke kunstenaar mocht slechts één enkel werk inzenden. Het mag dan ook verrassen dat maar liefst 583 kunstenaars zich geroepen voelden om de uitdaging aan te gaan. Het toont alleszins aan hoe sterk de fascinatie nog steeds is voor deze oude meesters, ook bij hedendaagse kunstenaars.

En de winnaar is… 

Het winnende werk is ‘Arthur, Lockdown 2021’ van de Belgische kunstenares Inge Daveloose. Het schilderij is gemaakt in de traditionele olieverftechniek net als in de tijd van Rembrandt.

Rembrandts zelfportret heeft mij ook geïnspireerd tot dit schilderij“, aldus Inge. “Het licht in de foto van Arthur door het lange gefriseerde haar, dat heb ik geaccentueerd om zijn gezicht nog beter naar voren te laten komen. Omdat het schilderij van Arthur een mooie aanvulling is op de portretten van Rembrandt heb ik het ingezonden voor de wedstrijd. Het past gewoon.

Het was niettemin een moeilijke keuze voor de jury. Een volledig verslag hiervan, en een inzicht in het werk van de andere finalisten, vind je in de boeiende reportage hieronder.

In ieder geval, dikke proficiat Inge!


De winnende werken zouden vanaf de prijsuitreiking in het Grachtenmuseum in Amsterdam hangen. Op moment van schrijven is nog niet bekend wanneer de musea hun deuren weer openen, maar vanaf dat moment kun je het schilderij ‘Arthur, Lockdown 2021‘ in het museum bewonderen zolang de tentoonstelling ‘Het Geheim van de Meester‘ nog loopt. 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X