“Inner Circle”, Gert Scheerlinck en D.D. Trans stellen samen tentoon vanaf 20 oktober, Site 25

Sinds ze samen tentoonstelden in ‘Stationstraat’ in Aalter eerder dit jaar zijn kunstenaars Gert Scheerlinck en D.D. Trans vrienden geworden. Dat mag niet verrassen, er bestaan wat gelijkenissen tussen beide, die met hun minimalistische kunst een maximaal effect beogen. Wel doen ze dat op een andere manier. Gert zal door gevonden voorwerpen buiten hun context te plaatsen de zin van het object wijzigen, de definitie ervan aanpassen om ze een –vaak maatschappelijke- boodschap mee te geven. D.D. Trans wijzigt ook de definitie van een object, maar hij doet dit door een veelal minimale ingreep in het object zèlf, en met voornaamste bedoeling om verrast te worden door het resultaat.

Ondanks hun eenvoud zijn de voorwerpen nooit vrijblijvend. Ze verplichten de kijker om vanuit de voorwerpen op ontdekkingstocht te gaan naar andere mogelijke betekenissen van de voorwerpen. Elk op hun eigen manier nodigen ze de toeschouwer uit om een alternatieve context te bedenken voor de voorwerpen.

Het is interessant om beide kunstenaars in dezelfde ruimte te vinden. Ze stelden al samen tentoon in de tentoonstelling “Stationstraat” in Aalter eerder dit jaar, maar daar bezetten ze verschillende ruimtes. Vanaf 20 oktober stellen ze echter samen tentoon bij Site 25 in Ruiselede.

Je kan best zeggen dat we allebei de taal van de poëzie spreken, alleen lees je de mijne anders dan de zijne. Het is daarom goed het eens naast elkaar te plaatsen. Het zal boeiend worden”, aldus Gert Scheerlinck.

“Inner Circle”, heet de tentoonstelling, een verwijzing naar het oorspronkelijke plan om samen tentoon te stellen voor een beperkte kring vrienden en verzamelaars. Het plan is geëvolueerd, de titel niet. Hierdoor krijgt deze titel echter een nieuwe betekenis, een aanpassing (of juist geen aanpassing) die wel erg dicht aanleunt bij het creatieve proces van beide kunstenaars. Ze wijst de titel nu voor Gert, die voornamelijk nooit eerder getoond werk tentoonstelt, naar het feit dat de werken nu voor het eerst fysiek buiten de beslotenheid van zijn werkplek treden. Bij Frank kan ik me best inbeelden dat de titel wijst op het feit dat hij in zijn procedé wat zich in de cirkel bevindt wil doen overlopen in de ruimte buiten de cirkel, dat hij de besloten cirkel in zekere zin binnenstebuiten keert.

Twee boeiende kunstenaars om samen te ontdekken.

Werk van Gert Scheerlinck
foto’s: Gert Scheerlinck

1img_4833

1img_4865

1img_4867

Werk van D.D. Trans
Courtesy Galerie Valerie Traan
foto’s: David Samyn

dd_trans_19_09_2017-1

De tentoonstelling “Inner Circle” vindt plaats op 20 oktober vanaf 19u en op 21 en 22 oktober van  14-18 uur. De laatste dag zullen beide kunstenaars ook aanwezig zijn. Alle info via Petja Gekiere  (petja@telenet.be), Smisseweg 25, 8750 Ruiselede.

D.D. Trans wordt vertegenwoordigd door Valerie Traan Gallery. In januari zal zijn werk tevens te zien zijn bij Loum Gallery in Milaan.

Het werk van Gert Scheerlinck is nog tot 28 oktober te zien op ‘WE OTHER’, de biennale Non-Objective Art in Grenoble (FR) en tot 29 oktober in de solotentoonstelling “OBJECTS OF DISGUISE” bij Twelve Twelve Gallery in Den Haag.

 

 

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X