Installatie van Leuvense kunstenaar Ief Spincemaille op de Guangzhou Triënnale in China

De Leuvense stadskunstenaar Ief Spincemaille werd door een team van internationale curatoren  uitgenodigd om deel te nemen aan de prestigieuze Guangzhou Triënnale in China. Van 21 december tot 8 maart zal zijn gelauwerd werk ‘Rope’ er tentoongesteld worden in het Boxes Art Museum. Tussen 21 en 28 januari 2019 verlaat Rope het museum en zal het kunstwerk elke dag op een andere plek in de openbare ruimte van de stad gelegd worden met als doel mensen uit te nodigen tot interactie.

Spincemaille zal vooral de plaatsen in de miljoenenstad Guangzhou opzoeken waar de snelle overgang van historische havenstad naar de derde grootste megastad van China zichtbaar is, waar het originele landschap getransformeerd werd en waar de sociale problematieken die deze veranderingen met zich meebrachten aan de oppervlakte komen.

Spincemaille wil met Rope mensen samenbrengen, verhalen noteren en dit alles vastleggen. Het materiaal dat uit deze 7 dagen gepuurd zal worden, wordt nadien toegevoegd aan de tentoonstelling in het Boxes Art Museum.

‘Rope’ (2017), Ief Spincemaille, foto © Caroline Boh

Rope

Met ‘Rope’ won Spincemaille eerder reeds de Henry Van De Velde-prijs in de categorie ‘community’. De installatie bestaat uit een 60 meter lang disproportioneel vergroot touw dat door zijn dimensies zijn originele functie verloren heeft. In zijn zoektocht naar nieuwe functies voor Rope, reist Ief Spincemaille er de wereld mee rond. Spincemaille plaatst Rope in de publieke ruimte zonder instructie of toelichting, met als bedoeling toevallige passanten uit te nodigen tot interactie met het touw. Op die manier kan iedereen een eigen betekenis en functie aan het touw geven.

Spincemaille omschrijft Rope als een open design instrument. Net zoals een camera of een verfborstel is Rope een medium die de realiteit vertaalt en verbeeldt. Deze verbeelding ontstaat uit de inspiratie, dynamiek en energie op de plek waar de installatie zich bevindt. Dit zorgt ervoor dat Rope telkens op een nieuwe, andere manier benadert zal worden door verschillende mensen in telkens veranderende omgevingen met een eigen identiteit, waarden en normen en waarbij dromen en doelen de bouwstenen van het creatieve proces vormen. Rope wil hiermee de kinderlijke verbeelding stimuleren bij mensen. De belevenissen van Rope worden dagelijks samengevat in een blog vanuit het perspectief van het touw. Die verhalen worden dagelijks naar gebruikers en volgers van Rope gestuurd en vormen een tastbare getuigenis van de tijdelijke interventies.

‘Rope’, Ief Spincemaille, foto: Danny Willems voor Seppe Baeyens/Ultima Vez

‘Rope’, Ief Spincemaille, foto: Caroline Boh

 

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X