Instant # Memory, herinneringen in vraag gesteld. Peter De Bruyne toont nieuw werk bij Ingrid Deuss vanaf 22 februari

Vanaf 22 februari is bij Ingrid Deuss Gallery de tweede solotentoonstelling van de Belgische fotograaf Peter De Bruyne te ontdekken.

De tentoonstelling Instant # Memory toont een twintigtal beelden die het proces van veranderende herinneringen centraal stellen. In zijn beelden tracht De Bruyne de verre herinnering weer te geven, ontdaan van alle details. Herinneringen zijn steeds het gevolg van patronen van elektrische en chemische activiteit in de hersenen. Deze activiteit is altijd in beweging. Wanneer we recente herinneringen vergelijken met oude herinneringen, merken we dat we geleidelijk aan details wegfilteren en andere kenmerken uitvergroten. Wat eerst een beeld was vol details, dimensies en een breed kleurenpalet filteren we uit tot er enkel contouren en vlakken, één dimensie en één kleur overblijft.

De Bruyne wil ons met zijn foto’s versneld tot dit uitgepuurde, gefilterde punt laten komen.  Alsof hij het heden overslaat en onmiddellijk in de herinnering stapt. Hij vangt de sfeer in dat ene beeld dat hij op precies het juiste moment maakt. Het zorgt ervoor dat de beelden onmiskenbaar De Bruyne zijn: onscherp, dromerig, fragiel, mystiek, filmisch, sfeervol, emotioneel. De kleuren zijn echter intiemer dan voorheen met veel groen- en grijstinten.

Peter De Bruyne, Instant # Memory

Net als zijn vorige reeksen zijn ook deze beelden ‘on the road’ gemaakt, in Spanje, Nederland, Engeland, Duitsland, België… De Bruyne daagt de toeschouwer uit om “creatief te kijken”. Hij toont ‘de andere kant’ aan wie het wil zien. Hij zoekt verder dan het evidente, laat weg en puurt uit. Wat op het eerste zicht een abstracte compositie lijkt, verandert na enige tijd kijken in floue landschappen of personages.

Zeker het ontdekken waard!

Peter De Bruyne, Instant # memories

Peter De Bruyne
Instant # Memory
22 februari – 7 april 2019
Ingrid Deuss Gallery

Peter De Bruyne, Instant # Memories

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X