Jérôme Zonder, dé ‘eye-catcher’ in Château de Chambord

Ogen zijn als ramen waaraan vlinders blijven kleven, waarlangs druppels om ter snelst naar beneden rollen, waar de mist zachtjes voorbij sluipt, waartegen droombellen uiteenspatten tot er barstjes ontstaan, zodanig dat de schoonheid naar binnen kan stromen om onze ziel te verzachten. (Gwen)

Onder de zalig ruikende Perzische slaapboom in de tuin van ons vakantiehuisje in Bassivière dwaalden mijn gedachten af naar het begin van onze trip richting la douce France.

Bij de Chinezen staat deze slaapboom bekend als bron van collectief geluk. Hij geeft vreugde en troost, brengt ogen tot stralen, hart tot leven. Deze herbal prozac, gecombineerd met Alain de Bottons Kunst van het reizen zette me aan het woordschilderen over een bijzondere ontmoeting.

Onderweg naar onze vakantiebestemming besloten we een pauze te nemen in de buurt van het indrukwekkende Château de Chambord te Orléans.

Château de Chambord

Château de Chambord

Alleen al de gigantische wenteltrap maakt dit kasteel tot een bijou. Dwalend door de vele kamers kwam ik in een chambre noir plots oog in oog te staan met onderstaand werk.

Jérôme Zonder in Château de Chambord, Barbara 2018, Graphite powder and charcoal powder on paper mounted on canvas Galerie Nathalie Obadia

Graphite powder and charcoal powder on paper mounted on canvas
Galerie Nathalie Obadia

Coup de foudre voor een kunstwerk?  Ja, het bestaat en volgens de auteurs van Ontroerend Goed een prima reden om over te gaan tot aankoop. Voorlopig stel ik me tevreden met een aantal foto’s en wat speurneuswerk naar de artiest Jérôme Zonder.

Het korte filmpje van Arte Journal (2min.) toont de kunstenaar bij de voorbereiding van zijn expositie in het kasteel. Ontdek hoe hij op pointillistische wijze de sproeten in het gezicht tot leven laat komen.

 

 

Ben je deze zomer onderweg naar het zonnige zuiden, dompel je dan even onder in de grandeur van dit château en wie weet zit er ook voor jou een coup de foudre verscholen in één van de kamers van Chambord?

Jérôme Zonder in Château de Chambord, Chairs grises,
Graphite powder and charcoal powder – Galerie Nathalie Obadia 

 

Foto’s: Gwendolina Willems


De expo “Devenir traces” van Jérôme Zonder loopt nog tot 10 september in de Chateau de Chambord. Klik hier voor alle info

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X