Op de grens tussen kwantumfysica en kunst… ontdek het werk van Julie van der Vaart bij Ingrid Deuss

Het ligt wellicht aan mij, maar vernoem kwantummechanica en astrofysica in een persbericht dat over kunst gaat, en mijn aandacht gaat automatisch op scherp staan.

Vandaag opent bij Ingrid Deuss Gallery een merkwaardige tentoonstelling van een Nederlandse fotografe die zich vrijelijk laar inspireren door zowel de niet-lineariteit van de tijd, de kwantummechanica en de astrofysica. Het resultaat hoeft niet noodzakelijk ingewikkeld te zijn, of ontoegankelijk mocht je niet vertrouwd zijn met bovenstaande begrippen. In het werk van Julie van der Vaart staat het menselijk lichaam nog steeds centraal, al lijken die “op te lossen in de kosmos, gelijktijdig verschijnen en verdwijnen”.

“Die tijdsdimensie speelt een grote rol in het werk van Van der Vaart. Geïnspireerd door theorieën over niet-lineaire tijd, astrofysica en kwantummechanica, experimenteert ze in de donkere kamer. Haar portretten ontdoet ze van de noties tijd en plaats. Het getoonde speelt zich nérgens af, evenmin is het op een tijdslijn te plaatsen. Van der Vaart toont een teruggetrokken en meditatieve wereld die de potentie in zich draagt van het intieme en universele”.

Voor wie wel vertrouwd is met de kwantumtheorie en begrippen als, bijvoorbeeld, de kat van Schrödinger, zal er wel een en ander in herkennen. Zijn en tegelijk niet-zijn, de potentie in zich dragen om in een bepaalde verschijningsvorm al dan niet te verschijnen, materie vs. anti-materie, het ‘oplossen’ van een eenheid, een eigenheid misschien, in een grotere brei van quarks en, eventueel, ‘strings’ (het blijft een aanlokkelijke theorie). Waar precies ligt de ‘grens’ tussen ons lichaam, ons bewustzijn, en de kosmos? Is dit slechts een waanbeeld die ons beperkte brein ons oplegt?

Ik laat me gaan… maar de foto’s van van der Vaart inspireren me er zeker toe… knap werk.

 

vdvaart1

vdvaart2

vdvaart3

vdvaart6

 

Julie Van der Vaart, ‘Beyond Time’ loopt nog tot 24 maart bij Ingrid Deuss Gallery, klik hier voor alle info.

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. ’t ja, moet er nog zand zijn… gelukkig is er tekst bij… man, man, man… je acht het niet voor mogelijk…

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X