“Manen en laarzen”, artistieke kijk op de geschiedenis… Koen Broucke in het Taxandriamuseum in Turnhout

Waarom dragen IS-strijders dure sneakers? Waarom zijn schoenen belangrijker dan eten in oorlogstijd? Hoe hield Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstand de kanonskogels tegen in Turnhout op 27 oktober 1789? Waarom maakte een Friese zilversmid driehonderd jaar na datum een pompeus inktstel met als thema de Slag bij Turnhout? Het zijn enkele vragen die aan bod komen in ‘Manen en laarzen. Bijzondere verschijningen tijdens Turnhoutse veldslagen’, een tentoonstelling die van 20 oktober 2017 tot 31 januari 2018 loopt in het Turnhoutse Taxandriamuseum.

Kunstenaar Koen Broucke (1965) gaat in dialoog met de collectie van het Taxandriamuseum, dat de geschiedenis van Turnhout en de Antwerpse Kempen vertelt. Eigen beeldend werk en relicten van de strijd worden daarbij ingezet. ‘Manen en laarzen’ is het resultaat van onderzoek naar de beeldvorming en de herdenkingen van de veldslag op Tielenheide (1597) en de Slag van Turnhout (1789).
 
Broucke wandelde ter voorbereiding over de oude slagvelden en vertoefde dagenlang in bibliotheken en archieven. Hij stelde vast dat er een merkwaardige tegenstelling bestaat in de beeldvorming tussen hemelse interventies zoals een maanleger, ballon- en hemelvaarten, spirituele tussenkomsten en de bittere realiteit van het slagveld. Het zijn dezelfde manipulatieve krachten die schuilgaan achter de beeldvorming en verslaggeving van de conflicten van vandaag: het afstandelijke standpunt van het internet, de computer, drones, luchtgevechten, bombardementen, versus de slachtoffers, folteringen, executies, het lijden en de werkelijkheid aan de grond.
Alleszins gaf het de kunstenaar een mooie aanleiding om te bezinnen over het hemelse, onbereikbare (de maan) en het aardse (de soldatenschoenen)…
 
broucke1

 

De tentoonstelling bevat bijdragen van hedendaagse kunstenaars als Benoit De Freine, Dirk Zoete, Koenraad Tinel.  Het project is een bijzondere, gezamenlijke organisatie van provinciaal cultuurhuis de Warande, Musea Turnhout en Atelier Broucke.

‘Manen en laarzen. Bijzondere verschijningen tijdens Turnhoutse veldslagen’ van Koen Broucke vindt plaats van 20 oktober 2017 tot en met 28 februari 2018 in het Taxandriamuseum, Begijnenstraat 28, 2300 Turnhout. Klik hier voor alle info!
Op 27 januari 2018 vindt een symposium plaats dat dieper ingaat op de onderliggende inhoud van de tentoonstelling ‘Manen en Laarzen’. Net zoals in het verleden worden wij ook nu nog dagelijks blootgesteld aan conflictgerelateerde beelden die doelbewust gemanipuleerd worden. Tijdens het symposium zal Adriaan Jacobs het werk ‘Bataille de Turnhout pour piano’ van César Lust uitvoeren.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X