Kunst in het straatbeeld… het kan talrijke vormen aannemen, maar Liesbet Bussche geeft er een eigen twist aan

Ik zal het maar toegeven: ik heb een zwak voor kunstenaars die op de publieke ruimte inspelen. Kunstenaars die, in zekere zin, de maatschappelijke omgeving als canvas gebruiken. Deze omgeving biedt een veelvoud aan mogelijkheden om er het creatieve talent op bot te vieren, maar dat maakt het misschien juist zo uitdagend: de mogelijkheden zijn nagenoeg eindeloos. Het lijkt me vooral een kwestie van selectie. En geduld. Toeslaan op het juiste moment.

Deze kunstvorm beperkt zich overigens niet tot graffiti. Denk aan Christo’s inpakwerk of aan onze eigen Francis Allÿs die ooit een hele berg een paar centimeter verzette. Enfin een heuvel, maar toch…

Naar mijn weten is België niet dik bezaaid met dergelijke (hoe zullen we ze noemen?) ‘urban impact’ kunstenaars. De jonge Antwerpse Liesbet Bussche is misschien zelfs een uitzondering, al zeker in haar specialiteit. Dat komt omdat ze eerst en vooral juweelontwerpster is. Bizarre combinatie misschien, maar het leidde alvast reeds tot een intrigerende reeks ‘Urban jewellery’. Kleine, scherpe, interpellerende interventies in het alledaagse Amsterdamse straatbeeld, telkens verwijzend naar een of andere juweelvorm, en aangevuld met posters van de voorwerpen die ze voor de interventies gebruikte, waarop de exacte locatie werd gedrukt.

Eenvoudig en (misschien juist daarom) geniaal.

 

Ze is sinds 25 november samen met 10 meer gekende artistieke namen te zien bij de jonge galerij Artelli in Antwerpen. Uitgangspunt hier is de parelsnoer, symbool voor glamour en een zekere ‘art de vivre’. Het is niet iedereen gegund om het leven te leiden dat met de parelsnoer wordt geassocieerd. Het is des te interessanter dat ze ook hier haar affiches gebruikt om de werken in het straatlandschap te integreren. Een statement, misschien. Alleszins een uitnodiging tot reflectie. Ik stel me ze voor als een echte activiste, s ‘nachts anoniem affiches gaan plakken op straat. Alles voor de strijd om een hoger doel!

Niet zeker of dit beeld klopt, ik heb haar nog niet ontmoet. Maar wat zeker is, is dat ze een verfrissende, hopelijk steeds luider klinkende stem laat horen in het kunstlandschap. Een kunstenares om te volgen alleszins!

 

Liesbet Bussche is tot 5 januari samen met 10 andere kunstenaars te zien bij galerij Artelli, klik hier voor alle info!

 

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X