Grote kunstcollecties: Morris en Rita Pynoos kleurrijke verzameling

Er wordt vaak over strategieën gesproken bij het uitbouwen van een kunstverzameling. ‘In diepte’ gaan in het werk van een specifieke kunstenaar, of enkel topwerken van kunstenaars trachten te bemachtigen, of nog je specialiseren in schetsen of litho’s of tekeningen van al dan niet grote namen, omdat die veelal goedkoper zijn en je er dus meer van kan verzamelen.

Soms komt er geen bewuste strategie aan te pas, en ontstaat een verzameling bij de gratie van toevallige ontmoetingen en een uitgesproken smaak. Dat was het geval bij de verzameling van Morris en Rita Pynoos, die na hun verhuis naar Californië het geluk hadden om bevriend te worden met David Hockney, van wie ze doorheen de jaren een groot aantal sleutelwerken aankochten, maar via dewelke ze ook een voorliefde kweekten voor kleurrijke kunstwerken.

Het koppel ontpopte zich tot verzamelaars die actief kunstenaars ondersteunt. Niet enkel door er werk van te kopen, maar ook door als connectie te dienen tussen hen. Zo namen ze Hockney ooit mee naar een atelierbezoek bij Willem de Kooning, een ontmoeting die Hockney als een van de belangrijkste uit zijn leven zou bestempelen.

Ze hadden misschien ook het geluk om hun collectie op te bouwen in een tijd waar de nu iconisch geworden namen nog relatief pril aan hun carrière begonnen. Het stelde hen alleszins in staat om bepaalde sleutelwerken in hun collectie op te nemen, zoals het -heel zeldzame- dubbelzelfportret van Hockney Self portrait on the terrace, of de Koonings uiterst geraffineerd abstract werk Stowaway.

Een deel van de collectie werd bij leven nog geschonken aan het Smithsonian American Art Museum, waar Rita werkzaam was. Het overblijvende deel wordt in Mei geveild bij Sotheby’s. Altijd een beetje triest om zorgvuldig uitgebouwde collecties uit elkaar te halen, maar anderzijds biedt het een mooie gelegenheid voor het kunstminnende publiek om het zelf te ontdekken.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X