Kunstenfestival PLAN B, een hoogst originele kunsthappening in Bekegem, 1 & 2 september

Aan het eind van de zomer creëert Kunstenfestival PLAN B gedurende twee dagen (1 & 2 september) een artistieke vrijplaats in het West-Vlaamse dorpje Bekegem. Het initiatief gebruikt de context van het dorp om jonge beloftevolle kunstenaars uit te dagen om op een andere manier om te gaan met hun werk. Het doel is om twee dagen lang een nieuwe gemeenschap op te bouwen in het dorp door kunst in al zijn aspecten in te zetten als bindmiddel tussen inwoners.

In vorige edities gingen onder meer Vaal, Benjamin Abel Meirhaeghe, Inne Eysermans, Nikolas Lestaeghe (KAK), Eva Donckers, Alien Observer (Laurens Mariën) en Bert Jacobs aan de slag met dit concept. Dit jaar heeft het sympathieke festival nog meer verrassingen in petto.

Enkele voorbeelden:

Elias Cafmeyer zal een fictieve ringweg bouwen rond het dorp. Hij tekent een stedenbouwkundig plan uit, iets wat de gemeente zogezegd net goedgekeurd heeft en bouwt daar een campagne rond uit. Bewoners kunnen posters ophangen en zich zo tegen de ring verzetten. Een knipoog naar de actualiteit..

Thomas Willemen maakt een gigantische kubus op het midden van het parcours; een vorm waar hij mateloos door gefascineerd is, en die hij wil gebruiken in interactie met het publiek en met de omgeving. Dit wordt een disproportionele kubus, groots in de zin dat de kijker in de onmogelijkheid vertoeft om de grenzen van de kubus te overzien. De kijker wordt een andere perceptie aangeboden afhankelijk de hoek waarin hij staat.

William Ludwig Lutgens, een kunstenaar die doorgaans voornamelijk satirisch beeldend werk maakt, draaide voor het festival de geschifte film ‘Huisje detentie’ waarin hij het dorp op een unieke beeldende manier in kaart brengt.

Het is slechts een greep over hoe een dertigtal kunstenaars van vanuit diverse achtergronden hun artistiek talent ten dienste stellen aan een hoogst origineel project.

 “Het belangrijkste is nog steeds dat Bekegem ingezet wordt als alternatieve context en als creatief platform voor de kunstenaars. Vooral de driehoeksverhouding tussen kunstenaars – inwoners – bezoekers blijft voor ons heel belangrijk. Met dit soort interactieve werken hopen we dit wel te kunnen bestendigen”, aldus de initiatiefnemers.

Alle artiesten kan je terugvinden via kunstenfestivalplanb.be

Je kan het festival van Bekegem makkelijk bereiken via de shuttle die vertrekt vanuit het station van Brugge.

We hebben nog geen foto’s binnen, maar hierbij alvast een greep uit de plannen en schetsen van een aantal kunstenaars:Jade Kerremans, Billboard

Dries Segers, Eagle (origineel)
William Ludwig Lutgen, schets billboard
& Bert Villa, schets

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X