“L’art singulier”, 20 tentoonstellingen met ‘aparte’ kunst in Frankrijk

Je mag over Frankrijk denken wat je wil (doe gerust), maar een ding moet je de Fransen meegeven: ze hebben een uitzonderlijke voeling met kunst. Alle mogelijke vormen van kunst. Proof in point: doorheen Frankrijk vinden elk jaar zo’n 20-tal tentoonstellingen en beurzen gespecialiseerd in “L’art singulier“.

Moeilijk om deze term te verstaan, laat staan te vertalen. Het zou alle kanten uitkunnen… ‘aparte’ kunst? ‘bizar’ misschien… ‘ongewoon’ komt misschien nog het dichtst in de buurt. Het helpt misschien te weten dat er onder deze overkoepelende term nog specialisaties schuilen, zoals “L’art marginal“, “L’art partagé” of nog “L’art brut” (de beweging is nooit ver af van CoBrA).

Met prijzen die variëren tussen de 20€ en de 25,000 € is het minste dat gezegd kan worden dat ze een rijk spectrum aan kunstenaars een aparte plaats geven.

Ah, ik zal het maar toegeven: op tenminste dit vlak ben ik jaloers op de Fransen. Kleine berekening: de bevolking van Frankrijk is ongeveer het vijfvoudige van de Belgische. Omgerekend zou dus plaats zijn voor zo’n 4 beurzen voor “Aparte kunst” in België. Waar wacht ik nog op?

Misschien eerst eens een paar beurzen zelf gaan bekijken… Onderaan deze post vind je een aantal beurzen die doorgaan in de zomervakantie, voor mocht je in de buurt zijn. En hier ook een greep uit een aantal kunstenaars die op zo’n beurzen te ontdekken zijn:

singulier_antoine_rigal singulier_joel_lourand

Oeuvres exposees au 11e Festival International de l'Art Singulier a la salle du Bras d'Or

singulier_machado_rico1

singulier_marie_bazin

 

Wil je in de zomer zelf een beurs met “Art singulier” meepikken? Hier kan je alvast terecht:

  • 2/6 – 23/7 Festivan Singlulier in Moret-sur-Loing (Seine et Marne)
  • 29/6 – 16/7 Biennale d’art partagé in Saint-Trojan-les-Bains (Charante Maritime)
  • 11/8 – 13/8 Salon d’Art Brut, art outsider et singulier in Meysse (Auvergne)
  • 13 /8 – 16/8 Festival d’art actuel de La Bicicleta in Dives-sur-Mer (Normandie)

 

 

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X