Lekkerbekken tijdens Cokeryen… Tony Le Duc en Frans Snijders bij Snijders&Rockoxhuis

Op bezoek gaan in het Rockox en Snijdershuis is altijd al een beetje feest. De prachtig gerestaureerde patriciërswoningen uit de 17e eeuw stralen rust uit in hartje Antwerpen. Sinds eind september is er ook een culinair feest aan de gang. Foodfotograaf Tony Le Duc treedt er in dialoog met oude meesters als Frans Snijders over allerlei verse lekkernijen. Een expositie om vingers en duimen van af te likken!

Cokeryen, Tony Le Duc

Pure keuken & sweet memories

Le Duc brengt op bijzondere manier vergeten ingrediënten, als  vlierbessen en warmoes in beeld. Ik realiseer mij dat de oude keuken in feite een hele pure keuken was. Puur in presentatie en in gebruik. Een kruidige keuken omwille van de smaken maar ook omwille van allerlei gezondheidsvoordelen, die men vervolgens in kruidenboekjes neerpenden. Fruit was enkel bestemd voor de gegoede burgers. Niks ging verloren, de graten en vissenkoppen werden uit de vuilnis gehaald om te koken in de bouillon. Geen aardappelen op het menu, deze waren nog niet geïmporteerd, wel linzen. Geen koffie wel chocolade.

Cokeryen, Tony Le Duc

De kleuren springen je tegemoet vanuit de lichtbakken, liggend op de vloer. Mijn favoriete foto is degene met de vlierbessen. Door te goochelen met scherptediepte  lijken de zwarte besjes te zweven in een warmrood geneeskrachtig universum. Hij  deed me terugdenken aan de vlierboom in de tuin van mijn grootouders. Ieder jaar werd er een magisch drankje gebrouwen, dat bovengehaald werd bij de eerste kuchjes en ons terug gezond door de wintermaanden moest loodsen.

Magische geuren in de binnentuin

Cokeryen, Tony Le Duc

Op de binnenkoer bevindt zich een exquise eye-catcher! Op een reuzegroot doek is een banket aan vleeswaren uitgestald. Een foto, genomen in een koelcel, waarop we licht doorschijnende varkensoortjes en op doek neergevlijde gevogelte ontdekken. Het zijn smeuïge details die de vrouw des huizes, Hildegard Van de Velde met veel smaak vertelt.

Cokeryen, Tony Le Duc

Onder de heldere sterrenhemel zorgen de verlichte koperen potten vol groenten en kruiden voor een knorrende maag. Gelukkig kan je de komende weken terecht bij verschillende topchefs om de hedendaagse versie van oude gerechten te proeven. Voor de lekkerbekken een smakelijk en kunstig parcours dat in het najaar niet mag ontbreken in uw agenda!

Cokeryen nog tot 13/01/2019 nav. Antwerpen Barok 2018.

(foto’s : Gwendolina Willems)

 

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X