‘Louise Bourgeois, the daughter of Freud’, een expo onderzoekt de impact van haar psychotherapie op haar werk

“A work of art doesn’t have to be explained,” zei Louise Bourgeois ooit in een interview “If you do not have any feeling about this, I cannot explain it to you. If this doesn’t touch you, I have failed.” Ongetwijfeld is deze uitspraak -en haar werk in het algemeen- beïnvloed door de jarenlange Freudiaanse psychanalyse die ze volgde.

In het Joodse museum in New York loopt tot 12 september een bijzondere tentoonstelling die dit aspect van Bourgeois werk belicht, “Louise Bourgeois: Freud’s Daughter.” Het brengt een aantal sleutelwerken in Bourgeois carrière in relatie tot intieme geschriften over haar ervaring met de therapie die ze volgde.

Ze zag haar werk als een “guarantee of sanity”, een manier om grip te krijgen op de wereld rondom haar, en haar plaats in deze wereld. Het is misschien dankzij de therapie dat ze deze vraagstelling niet uit de weg probeerde te gaan, integendeel. Thema’s als haar relatie met haar familie en haar sexualiteit komen vaak expliciet bovendrijven.

AL had dit steeds betrekking op haarzelf. “Helplessness can be a charm, it makes you feel good to help with somebody helpless, even though it’s arrogant to say that”, zei ze in een reportage van Art21 uit 2001, die wie hier jammer genoeg niet kunnen insluiten, maar die zeker de 50 minuten moeite loont om te bekijken en Louise Bourgeois beter te verstaan.

Al kan deze anecdote over de ‘grapjes’ en de wat bijzondere allusies die haar vader aan tafel maakte zeker volstaan om te begrijpen waar haar trauma’s, en haar inherente woede vandaan kwamen:

Niet voor niets draagt een van de sleutelwerken uit de tentoonstelling in het Joods Museum in New York de titel The Destruction of the Father (1974):


Louise Bourgeois, Freud’s Daughterloopt nog tot 12 september in het Jewish Museum in New York. Klik hier voor alle info!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X