Marcus Jahmal – Solid Ghosts bij Almine Rech

Het verhaal van Marcus Jahmal spreekt al meteen tot de verbeelding. De uit New York afkomstige kunstenaar groeide op in een familie van jazz-muzikanten en kwam pas op latere leeftijd in contact met de wereld van de hedendaagse beeldende kunst. Eerst vormde hij samen met een aantal anderen een street-art collectief, waarin hij zijn typische stijl ontwikkelde en even later in 2016 exposeerde in een onafhankelijke galerij in Brooklyn, waar hij meteen ‘ontdekt’ werd. Sindsdien reisde zijn werk de hele wereld rond met expo’s in New York, Chicago, Miami, Tokyo, Japan en heel Europa.

En nu is er dus de eerste solo show bij Almine Rech in Brussel. Er wordt werk getoond uit zijn laatste reeks, die thematisch en vormelijk al opnieuw sterk geëvolueerd is ten opzichte van zijn vroegere werk. Na een periode te zijn verbleven in het landelijke Texas waar zijn familie woont, besloot Jahmal zijn geschilderde ruimtes open te breken. Eerst door zijn verbeelding binnen te laten, vertrekkend vanuit herinneringen uit de droomwereld, dan door er de primitieve kunst via referenties naar de moderne kunst een plaats in te geven.

Interieurs maken plaats voor droomlandschappen waar jungle, savanne en woestijn samenkomen. Net zoals vele van zijn Fauvistische, Kubistische en Expressionistische voorgangers, haalt Jahmal zijn inspiratie uit Afrika en verder, we zien zowel tijgers als rijstvelden en skeletten, allen steeds in zijn zo expressieve kleurgebruik, waarvoor hij een voorliefde blijft hebben. Net dankzij dit kleurgebruik, waarmee we vertrouwd zijn geraakt, zowel door de kunstgeschiedenis als door de kinderlijke puurheid ervan, spreekt zijn werk erg zuivere emoties aan en plakt het dagen later nog aan de ribben. Zonder ooit te beladen of zwaarmoedig te zijn. Een frisse kijk in de hedendaagse kunstwereld, die ook meteen een persoonlijke connectie met de artiest oproept. Ik kijk alvast uit naar meer werk van Jahmal en ben erg benieuwd naar de verdere evolutie die hij ongetwijfeld nog zal doormaken.

 

Marcus Jahmal – Solid Ghosts is nog tot 19 mei te zien bij Almine Rech in Brussel. Klik hier voor alle info!

 

 

Author: Mieke Janssens

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X