“Matisse comme un roman”, een rondleiding in de overzichtstentoonstelling van Matisse @ Centre Pompidou

Hopelijk kunnen we het nog meemaken bij de heropening. De kans is niet gering, gezien de tentoonstelling gepland was tot 23 februari, en naar alle waarschijnlijkheid wel zal worden verlengd. Matisse, comme un roman, die bedoeld was om de 150e verjaardag van de geboorte van de kunstenaar te vieren, is dan ook op vele vlakken een uitzonderlijke tentoonstelling.

Met meer dan 230 werken en 70 documenten allerhande, komende uit verschillende musea als het Musée National d’Art Moderne, of de verzameling van de Musée Grenoble, en netjes opgedeeld in negen hoofdstukken, biedt het een onovertroffen volledig overzicht van de evolutie in het werk van deze reus uit de kunstgeschiedenis.

Ook bijzonder is het uitgangspunt van de tentoonstelling, Louis Aragons boek Henri Matisse, roman. Het geeft meteen aan welke relatie Matisse onderhield met boeken, maar ook omgekeerd: welke relatie schrijvers en dichters onderhielden met het werk van Matisse. De negen hoofdstukken in de expo vertrekken dan ook elk van hoe een bepaalde auteur naar het werk van Matisse keek, niet enkel Louis Aragon, maar ook Georges Duthuit, Dominique Fourcade, Clement Greenberg, Charles Lewis Hind, Pierre Schneider, Jean Clay en tenslotte Henri Matisse zelf.

Vroeg of laat zal de tentoonstelling terug openen. De kans dat je in de eindeloze rij mag gaan staan om je toegangsticket te bemachtigen, is echter gering. De kans dat je die op andere manieren bekomt is wellicht nog kleiner. Maar als troost biedt conservator van het museum Aurélie Verdier je alvast een rondleiding doorheen de verschillende zalen van de expo, en legt aan de hand van enkele topstukken de cruciale stappen in Matisses oeuvre uit. Geniet even mee:

(weliswaar in het Frans, en met Franse ondertiteling, maar zo voel je je nog een stukje dichter bij Parijs)

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. Dank weer voor deze tips en verhalen en links. ( ik houd bijv zeer van de bruykere).
    Groet, Frederike

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X