Merkwaardige barokke portretten van Frans Smit nog tot 30 juni bij Galerie Solo

Je kan er moeilijk naast kijken, galerijen, musea en kunstenaars allerhande zijn volop bezig aan Antwerpen Barok 2018. Een groots initiatief met een boeiend uitgangspunt: ‘Rubens still inspires’. En hoe!

Oud en nieuw, klassiek en hedendaags, traditioneel en experimenteel, de hele kunstwereld uit de voorgaande eeuwen lijkt er een platform te hebben gevonden. Mijn wish-list is al aan groeien, niet zeker of ik het zelf maar af krijg… De happening inspireert ook de kunstwereld buiten het officiële programma, waar dient het anders voor?

Een evenement dat ik alvast jammerlijk zal moeten missen maar me razend interessant lijkt is de tentoonstelling van de Zuid-Afrikaan Frans Smit bij Galerie Solo. Het interesseerde me niet enkel omdat ik me de laatste weken wat probeer te verdiepen in de -toch moeilijk te doorgronden- portretkunst (wat is ècht vernieuwend? hoe ver kan je gaan in het abstraheren van een portret? waar ligt de balans tussen de persoonlijkheid van de kunstenaar en die van de geportretteerde? …het blijven boeiende vragen), maar tevens omdat hij ooit tijdens een ontmoeten advies kreeg van Lucian Freud, en zich voor de gelegenheid van Antwerp Barok ook liet inspireren door Rubens. Een vreemde mix dus, maar het levert een frisse behandeling op van het thema, waarin elementen van street-art en abstractie zijn verwerkt, waardoor een verrassend frivool resultaat wordt bekomen.

Portretkunst, het blijft boeien…

 

 

 

“Frans Smit” loopt nog tot 30 juni bij Galerie Solo. Klik hier voor alle info!

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X