Merkwaardige kunstinstallaties (#3): de ‘nervous structures’ van Annica Cuppetelli en Cristobal Mendoza

Het kunstenaarsduo Annica Cuppetelli en Cristobal Mendoza creëerden in 2012 een installatie die de bewegingen van toeschouwers onmiddellijk vertaalt in het werk zelf. Gemaakt uit honderden elastische koorden waar een schijnwerper op gericht is, waarbij alle bewegingen door een computer worden opgenomen door middel van een camera, verkent het werk de grenzen de tussen ‘realiteit’ van de bezoeker en de virtuele wereld.

Voor de liefhebbers: de lijnen in de installatie volgen het moiré patroon, een soort optische illusie die wordt gewekt door het over elkaar schuiven van twee ongelijke rasters.

Technologie en kunst, het is soms een nog wat ongemakkelijke combinatie, al is het in deze tijden zeker zo dat de klassieke breuklijnen tussen de twee komt te sneuvelen, vaak op een heel creatieve wijze waarin de toeschouwer een belangrijk deel uitmaakt van het werk zelf.

De installatie werd voor het eerst getoond op de video-biënnale in Santiago, Chili, in 2012, maar maakte deel uit van andere concepten van de kunstenaars sindsdien.

Benieuwd naar wat dit geeft? Bekijk dan zeker beide video’s hieronder:

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X