Michaël Borremans “Coloured Cones”. De zoektocht van een kunstenaar naar leven in wezenloze objecten.

Mocht je om een of andere reden alle media geschuwd hebben laatste weken -het weze je vergeven-, kan het zijn dat je het nieuws hebt gemist: Michaël Borremans heeft een nieuwe reeks werken klaar, te zien bij zijn vaste galerij Zeno X.

Hij noemt het zijn corona-reeks. Gezien hij door de eerste lockdown geen modellen in zijn studio koen toelaten, kwam hij per toeval, door het spelen met wat stukjes satijn, tot een bepaalde vorm die hem intrigeerde. De cones. Het vergt wellicht een kunstenaar om in een amorfe vorm personages te gaan herkennen, karakters, getekend door kleur en lichtreflectie wellicht. Om, in zekere zin, leven te blazen in zielloze objecten. Dat gebeurde blijkbaar in deze reeks, dermate zelfs dat het dingen ‘op zich’ begonnen te worden.

De kunstenaar-schepper. Het is een romantische gedachte. Maar het weeft zich naadloos in de praktijk van de kunstenaar, die zich ooit in een interview liet ontvallen (als ik me goed herinner): I paint, because, to a large extend, the subject matter of my art is paint itself. Zo ok met deze nieuwe reeks, waarin de materie zelf van zijn cones tot het onderwerp van zijn kunst wordt verheven.

Klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Volgens de Michaël is het het moeilijkste dat hij ooit gepoogd heeft. Wat begrijpelijk is, gezien zijn voorgaande stelling, nog nooit zal hij zo diep tot de essentie van zijn onderwerp zijn geraakt, zelfs al is het in essentie wezenloos.


Coloured Cones, met nieuw werk van Michaël Borremans, loopt nog tot 19 december 19 2020, en van 13 januari tot 20 februari 2021. Klik hier voor alle info.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X