Moco Amsterdam, een museum met een heel eigen stempel in hartje Amsterdam

Het lijkt me amper te geloven dat het reeds vijf jaar geleden is dat ik voor het eerst het -toen nog- gloednieuwe- museum MOCO in Amsterdam betrad, waar een expo rond het werk van Banksy plaatsvond.

Het blijft een enigmatische plek, al was het maar omdat het statige herenhuis, tussen de twee mastodonten op het Museumplein -het Stedelijke en het Rijksmuseum-, resoluut een eigen stempel wil drukken op de kunstbeleving. De talrijke kleine ruimtes van het museum zijn op zich al een open uitnodiging om te gaan verkennen en zich achter elke hoek of deur te laten verrassen, maar het is vooral de uitgesproken keuze van kunstenaars die het meeste opvalt. Street art vormt zowat de basis van het museum, dat onder meer Baquiat, Keith Haring en (veel) Banksy tot haar collectie rekent, maar het museum biedt ook plaats aan andere kunstvormen, onder meer met JR, Studio Irma of de jonge Artist The Kid.

Het bindmiddel tussen al deze kunstenaars? Een bepaalde manier om naar de maatschappij te kijken, al dan niet kritisch, of gewoon als observator, maar steeds vernieuwend en sociaal geëngageerd.

Lang geleden dat ik er zelf nog naartoe ben getrokken, maar vast een bezoek aan het museum steevast op mijn lijstje bij toekomstige gelegenheden.

Intussen kon ik me een beetje laven aan de rondleiding van de directeur van het museum, Kim Lochgies. Ken je het museum nog niet? Of jen je het en wil je nog even goede herinneringen ophalen? Geniet dan even mee:

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X