‘Undisclosed minds’, Monika Macken toont haar wilde kant in een tentoonstelling

Campo Santo in Sint-Amandsberg mag zich zo langzamerhand het Père Lachaise van Gent beginnen te noemen. Jan Hoet ligt er te rusten, alsook Frans Masereel, Gustave van de Woestijne. We kunnen doorgaan.

Anders dan in Père Lachaise is er ook plaats voor levende kunstenaars in de kapel van de begraafplaats. De omgeving inspireert hen vaak tot grondige, misschien zelfs spirituele mijmering, een diepere zoektocht naar hun rijkere innerlijkheid, middenin de schemerzone die ze vaak zelfs niet aan hun bewuste zelf durven te onthullen.

Dat is zeker het geval voor Monika Macken, die voor de tentoonstelling die er momenteel loopt dieper ging graven in de achterkamers van haar persoon, meerbepaald in de ‘wildere eigenschappen’ ervan, die ze jarenlang voor de buitenwereld verborgen hield. Of het met de plek te maken heeft weet ik niet, maar de mix van woord en beeld biedt een interessante inkijk in haar diepere leefwereld, die ze hier, voor het eerst, wat breder openstelt. “Elk werk verwijst naar belangrijke ogenblikken in mijn persoonlijk leven. Ik wou altijd al wat wild zijn, zoals bepaalde vrouwen die ik bewonder. Frida Kahlo, Simone de Beauvoir, noem maar op, voorbeelden die ik eigenlijk nooit durfde te volgen”, vertelt ze ons.

Monika Macken, the ink of my eyes

Het mag een beetje verbazen dat ze samen tentoonstelt met twee op het eerste zicht wat meer gesloten kunstenaars, Germain Beeckman met zijn bronzen, expressionistische sculpturen en Rita Tréfois met haar abstracte werk op batik-stof, terwijl ze met haar werk zich juist meer wil gaan outen. Niettemin hebben ze elkaar gevonden onder de gemeenschappelijke noemer Undisclosed Minds, een titel die lijkt aan te geven dat er nog steeds verborgen kantjes zijn bij de kunstenaars, al is de kunst die ze maken – is niet alle kunst dit – juist een veruitwendiging van de diepste gevoelens van de kunstenaar. If I could say it in words, I would have no reason to paint, aldus Edward Hopper.


De tentoonstelling Undisclosed Minds is in het weekend nog te bezichtigen op zaterdag van 13.30 tot 19u, en zondag van 14 u tot 18u in Campo Santo, Sint-Amandsberg.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

1 Comment

  1. Leuk dat Monika Macken in de bloemetjes gezet werd, ik ken haar al jaren als goede vriendin, kunstenaar en schrijfster. Ze komt steeds vernieuwend en verrassend uit de hoek. Ze is ook zeer aangenaam in omgang als persoon , eerlijk aangenaam,vriendelijk….
    Nog veel succes Monika en ook aan de anderen

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X