Moonlight, Marlene Dumas cureert tentoonstelling met eigen werk & dat van Edvard Munch

Het gebeurt niet elke dag, een hedendaagse kunstenaar die gevraagd wordt om een tentoonstelling van een grootheid uit de kunstgeschiedenis te cureren, en dat dan nog wel zonder enige ervaring. Maar voor Marlene Dumas leek de uitnodiging om een tentoonstelling te cureren met werk van Edvard Munch naast haar eigen werk alvast niet uit de lucht gegrepen.

Naar eigen zeggen is reeds lang gefascineerd door het werk van Munch, sinds ze voor het eerst de serie lithografieën Alpha and Omega uit 1908 van hem zag, en er de gelijkenissen met haar eigen werk in ontdekte. “I have always said that I wish to paint love stories, and here Munch did just that, many years before me”, aldus Dumas.

De toon is meteen gezet, en het mag niet verbazen dat de Alpha en Omega van Munch oog in oog komt te staan met Dumas’ Venus and Adonis. Thema’s als onschuld, sexualiteit, eenzaamheid, angst en dood komen als centrale thema’s doorheen de rest van de tentoonstelling. Niet dat het daarom zwaarmoedig hoeft te zijn. “Yes, he understands the night with its shadows. Yet his works are bright with light”, schrijft ze over Munch. Het maanlicht doorkruist de hele tentoonstelling…

Dumas kreeg toegang en inzage tot honderden werken van Munch die in het bezit zijn van het Munch Museum, en zette ze naast eigen werken die tot privé-verzamelingen behoren en -dus- zelden publiek te zien zijn. Een derde kunstenaar komt ze op haar uitnodiging vergezellen: de Nederlandse kunstenaar René Daniëls, die haar naar eigen zeggen heeft geleerd hoe jaar de kunst van Munch moet kijken. Een les die ze in deze tentoonstelling ook aan de bezoekers wil overdragen.

 

Marlene Dumas, Bashfulness, 1991

Edvard Munch, Puberty, 1894

Marlene Dumas, Venus mourns Adonis, 2015-16

 

 


Moonrise, Marlene Dumas & Edvard Munch loopt nog tot 13 januari in het Munch Museum te Oslo. Klik hier voor alle info

 

 

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X