Naked Roots, een retrospectieve van Johan Creten bij Beelden aan Zee, Den Haag

Met maar liefst 50 bronzen en kleien beelden uit verschillende periodes kan de tentoonstelling Naked Roots van Johan Creten in Den Haag doorgaan voor een heuse retrospectieve. Het vormt in ieder geval een mooie gelegenheid om kennis te nemen van het oeuvre van de kunstenaar. De titel van de tentoonstelling verwijst naar thema’s als oorsprong, de plaats van het individu in de geschiedenis en menselijke relaties.

Creten wordt algemeen aanschouwd als een kunstenaar die keramiek een nieuw élan heeft geboden in de hedendaagse kunstgeschiedenis. Sinds 1980 gebruikt hij keramiek en klei op een hoogst originele, conceptuele manier, alsof hij nieuwe mogelijkheden ontginde die deze materialen te bieden hebben.

De kleurrijke, wat bizarre vormen van Creten’s werk ogen op esthetisch vlak mooi, naar het thema ervan is het vaak wat reden – de kunstenaar zal zelf niet meteen uitleg geven, al bieden de titels van de werken soms een hint. Het is aan de kijker om zijn eigen verhaal te schrijven wanneer hij geconfronteerd wordt met de sculpturen. De kijker zal ook verbanden moeten zoeken tussen de werken binnen een specifieke reeks. Het helpt misschien te weten dat Creten zich laat inspireren door zijn nieuwsgierigheid naar de aard van de mens en de natuur, maar ook meer concreet door de klassieke oudheid, opera, litteratuur, poëzie, maar ook door actuele thema’s gelinkt aan politiek, racisme. geopolitieke machtsverhoudingen en seksualiteit. Alsjeblief…

De tentoonstelling met 50 werken bestaat niet enkel uit sculpturen, ook Creten’s fotocollages en modellen voor het werk Vleermuizenfontein, waar Creten momenteel aan werkt in opdracht van de gemeente Bolsward, hebben er een plek gekregen.

Een boeiende ontdekking…

 

Naked Roots is nog tot 23 september te zien in Beelden aan Zee, Den Haag. Klik hier voor alle info

 

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X