Neoza Goffin, een grensverleggende kunstinstallatie in het KASK, Gent

Kunst beoefenen, het heeft vaak te maken met grenzen verleggen, nieuwe mentale contreien verkennen, verder durven kijken (en denken) dan waar het zicht (en ons verstand) ons toe beperkt.

Dat kan op velerlei manieren, weliswaar. Grenzen kan je ook verleggen binnenin vastomlijnde patronen of thema’s. Maar steeds vaker gaan kunstenaars grenzen verleggen door verschillende kunstpraktijken te combineren of mogelijkheden buiten de kunst om in hun kunst te integreren. Neoza Goffin, die aan het afstuderen is aan het KASK, biedt hier een mooi voorbeeld van. In de installatie die ze maakte als afstudeerproject integreert ze Oosterse filosofie, Tantrische meditatie, kwantumfysica, videokunst, Virtual Reality en fotografie… in een allesomvattende ervaring.

Haar foto’s en video’s vormen uitwassen van een spirituele zoektocht die ontstond tijdens een sabatical leave. Centraal staat het concept Unalome, een Boeddhistisch teken dat de moeilijke weg weergeeft om naar verlichting te komen. Meer nog dan de weg ernaartoe, tracht Neoza een beeld te schetsen van hoe deze verlichting eruit zou zien: een staat van zelfacceptatie, waarin alle religies zouden samensmelten, waarin eenheid door iedereen op eenzelfde manier zou worden ervaren, zij het op verschillende wijze, elk met zijn eigen eigenheid.

Het zal sommige lezers wat zweverig overkomen, misschien, maar Neoza heeft alleszins een heel eigen weg gevonden om haar centrale idee, haar toekomstvisie, haar wensdroom, op overtuigende manier te visualiseren, en via dit medium te delen met de kijker. Of je al dan niet ontvankelijk bent voor diepgaandere spirituele gedachten, het mag niet uitmaken om de boodschap te ontvangen.

Moraliserend is het niet. Neoza wil niet met de vinger wijzen naar de mensen die hetzelfde pad bewandelen als zij. Haar installatie is eerder een open uitnodiging ertoe. Het biedt de nieuwsgierige bezoeker alleszins een bijzondere ervaring, een proefje van waar geestelijke vrijheid voor zou kunnen staan.

foto’s: TheArtCouch


De installatie Star seeds came down to bring us Unalome van Neoza Goffin kan je nog gaan zien in het KASK in Gent, van 1 tot 4 juli.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X