“New paintings”, Pavel Büchler bij galerie Tommy Simoens

De Tsjechische kunstenaar Pavel Büchler is met New Paintings niet aan zijn proefstuk toe bij galerie Tommy Simoens. In het verleden ging hij er al aan de slag met bestaande teksten, gevonden objecten, en voorbijgestreefde technologieën (zoals bandopnemers en drukpersen) om een nieuwe betekenis te geven aan het alledaagse en het banale.

Pavel Büchler recycleert. Om zichtbaar te maken wat er niet meer is. Maar niet op een directe manier. De ware kracht van zijn werk zit ‘m immers niet in wat hij toont, maar in het creatieve proces waarmee dat werk tot stand kwam. Büchler maakt kunst waarvan de betekenis nauwelijks rechtstreeks uit de werken af te leiden valt.

Pavel Büchler, New Paintings - installatiezicht

Pavel Büchler, New Paintings – installatiezicht

Bij New Paintings is dat niet anders. Het gaat hier niet om nieuwe schilderijen in de letterlijke betekenis. De kunstenaar herwerkte mislukte afdankertjes van collega-kunstenaars en studenten (Büchler is docent aan de Manchester School of Art) tot artistieke pareltjes, zonder er iets wezenlijks aan toe te voegen. Dat gaat zo: hij schraapt de verf van het doek, maakt het doek schoon en brengt er een vernislaag op aan, maalt de verf tot stof en brengt dat stof vervolgens weer gelijkmatig op het doek aan zodat het in de vernislaag kan drogen. Technisch gesproken heeft Büchler dus niet geschilderd, er kwam geen vloeibare verf aan te pas. Hij heeft ook niks toegevoegd, hij gebruikte enkel wat hem door het originele werk werd aangereikt.

Pavel Büchler, Life Class, 2017

Pavel Büchler, Life Class, 2017

Het resultaat laat zich moeilijk op foto vatten. Wat van veraf monochrome doeken lijken, zijn in werkelijkheid bijzonder intrigerende werken waarvan de verfpartikels in al hun kleurige gelaagdheid duidelijk te onderscheiden zijn. Maar interessanter nog dan de opvallende schoonheid van de doeken is de conceptuele boodschap. Büchler is op geraffineerde wijze geslaagd waar zijn collega’s faalden: interessante kunstwerken creëren, met exact dezelfde middelen.

Pavel Büchler, Eva (detail), 2017

Pavel Büchler, Eva (detail), 2017

Büchler toont 20 new paintings in galerie Tommy Simoens, die er tot 5 mei te bewonderen zijn. Maar wie bij Tommy Simoens over de vloer komt, kan er ook een permanent werk van Pavel Büchler ontdekken. In dit blogbericht ga ik dieper in op ‘Parquet’, Büchlers interventie met blijvend resultaat, enkel weggelegd voor de oplettende bezoeker.

De New Paintings van Pavel Büchler vind je bij Tommy Simoens, Waalsekaai 31 in Antwerpen. Meer informatie op de website van de galerie of op hun Facebookpagina.

Pavel Büchler, King and Queen - Rose - Thicket, 2016

Pavel Büchler, King and Queen – Rose – Thicket, 2016

Author: David De Pooter

Share This Post On

3 Comments

  • Het woord ” sublematief ” bestaat niet. Wat bedoelt u? Of bent u een uitvinder van nieuwe woorden?

   Post a Reply
   • Ik zou het eerder neoplesatorische werken noemen.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X