Nicolas de Staël in Provence, een belangrijke tentoonstelling in Aix-en-Provence

Hoe determinerend kan een omgeving zijn in de ontwikkeling van een kunstenaar? Behoorlijk groot, zo te zien. Zo ook voor de periode die de Frans-Russische Nicolas de Staël doorbracht in de Provence tussen juli 1953 en juni 1954. De combinatie van fel licht, glooiende landschappen en een liefdesaffaire bleek een voedzame bodem te bieden om zijn kunst in een zekere plooi te laten vallen. De periode die hij in Lagnes doorbracht, ter voorbereiding van een tentoonstelling bij Paul Rosenberg Gallery in New York, wordt achteraf alvast gezien als de belangrijkste periode in zijn ontwikkeling als kunstenaar, en vooral in zijn zoektocht naar de representatie van licht in zijn werk.

‘What I’ve given you should ensure that you can hold the finest ever exhibition of my work’, schreef hij vol zelfvertrouwen naar zijn galerist.

Met 71 schilderijen en 26 tekeningen biedt de tentoonstelling ‘Nicolas de Staël in Provence’ in het Hôtel de Caumont in Aix-en-Provence alleszins een mooie gelegenheid om je zelf te vergewissen van de decisieve invloed die de Provence had op de kunstenaar. Nog tot 23 september, niet te missen voor de fans! Klik hier voor alle info!

Exposition “Nicolas de Staël en Provence” – Hôtel de Caumont from Culturespaces on Vimeo.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X