Niets is wat het lijkt. Nico Vaerewijcks nieuwe reeks nog tot 14 april bij Galerie Cecilia Jaime

Voor zijn nieuwste reeks grijpt Nico Vaerewijck naar gewoonte terug naar filmstills, al is het verhaal dat hij creëert niet gebaseerd op een bestaande film, maar op een fictief personage, Duane. Niet dat daarom een duidelijke verhaallijn te bespeuren valt. De tien kleinere werken tonen alledaagse taferelen van huis en tuin, onschuldige snapshot, zo lijken ze wel. Maar niets is wat het lijkt bij Nico, de personages hebben niet gevraagd om op de foto te staan, hun aanwezigheid, en hiermee hun persoonlijkheid, werd in zekere mate gestolen. De schilderijen werden gemaakt op basis van 16mm beelden uit de jaren zestig, en door ze nog extra te abstraheren met grote, grove verftoetsen versterkt Nico het effect van vervreemding, ook al lijken de beelden op het eerste zicht zo onschuldig, zo herkenbaar eenvoudig.

Nico Vaerewijck, installation view, courtesy Cecilia Jaime Gallery

Rechtover de tien kleinere werkjes vinden we drie portretten en vier schilderijen die een landschap suggereren. Ook hier is niets wat het lijkt. De drie gestileerde portretten zijn er van mensen op een Afrikaanse slavenmarkt anno 2017, en vormen een bevraging van hoe onze Westerse maatschappij een aantal wanpraktijken kritiekloos, geruisloos laat gebeuren. Tevens stelt het de vraag naar de exacte motieven van vluchtelingen. Zijn het louter gelukszoekers, of staan gegronde politieke motieven aan de basis van hun vlucht?

De drie portretten hangen naast vier natuurschilderijen, ook bedrieglijk herkenbaar, gezien ze werden gemaakt op basis van fel overbelichte -en dus onnatuurlijke- foto’s door de kunstenaar getrokken. Ze zijn bedoeld als exotische toets naast de portretten van de slavenmarkt, hoewel de onregelmatigheden en imperfecties in de natuurschilderijen evengoed verwijzen naar de imperfecties in onze maatschappij, en hiermee een link leggen met de portretten van de slaven. Ook onvolmaaktheden mogen worden getoond en, per slot van rekening, aanvaard.

Nico Vaerewijck, installation view, courtesy Cecilia Jaime Gallery

De nieuwe reeks van Nico Vaerewijck kan nog tot 14 april gezien worden bij Galerie Cecilia Jaime in Gent.

Nico Vaerewijck, installation view, courtesy Cecilia Jaime Gallery

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X