“All my friends are wild”, Nieuw werk van Kati Heck bij Tim Van Laere vanaf 23 mei

Mocht schilderkunst een taal zijn, dan spreekt Kati Heck er ongetwijfeld alle dialecten van. In de 20ste eeuw werd het schilderen geanalyseerd en gedeconstrueerd tot we het dood verklaarden. Maar op haar eigen, intuïtieve manier blaast Kati Heck het schilderen nieuw leven in en maakt het tot een boeiend, geheel nieuw universum.

Kati Heck wordt beschouwd als een erfgename van het Duitse expressionisme. Haar werk herinnert ons aan de bars, dansers en acteurs van Otto Dix en George Grosz. Ze synthetiseert stijlen en is net zo goed een abstracte expressionist als een realist. Delen van haar schilderijen zijn minutieus weergegeven op gestikte doeken, met een unieke virtuositeit en acute aandacht voor detail, terwijl andere delen abstracter weergegeven of zelfs gebeeldhouwd worden. De manier waarop ze niet-traditionele materialen en alledaagse objecten in innovatieve en eigenzinnige combinaties verwerkt, herinnert dan weer aan Robert Rauschenberg.

Hecks portretten belichamen een diepe, overtuigende en sociale visie, en zijn tegelijk ondoorgrondelijk persoonlijk. De weergegeven onderwerpen zijn meer dan enkel acteurs, het zijn meestal zelfportretten en personen uit haar directe omgeving.

“Het is alsof Kati Heck zich fysiek inleeft in al haar onderwerpen en daarbij altijd streeft naar perfectie, zelfs daar waar ze zich vrijvecht van de waarneming en gaat deconstrueren of het schilderen de vrije loop laat. Die neiging tot perfectie moet blijkbaar worden gezocht in het feit dat ze dat schilderkundig allemaal weet te beheersen, waardoor ze de harmonie van het geheel op een overtuigende wijze garandeert.”
— Jan Hoet

Vanaf 23 mei zullen 10 nieuwe monumentale schilderijen, alsook tekeningen en foto’s van Kati Heck te zien zijn bij Tim Van Laere Gallery. Hierbij alvast een voorproefje:

Studio view, courtesy Tim Van Laere Gallery

KATI HECK, Tafelrunde: Wässerung, 2019, courtesy Tim Van Laere Gallery
KATI HECK, Vorbesprechung, 2019, courtesy Tim Van Laere Gallery

KATI HECK, Verspätete Sitzung (links), Meisterengelchen: Pufff (rechts), 2019, courtesy Tim Van Laere GalleryKati Heck
All my Friends are Wild
23 mei – 6 juli
Tim Van Laere Gallery Jos Smolderenstraat 50, 2000 Antwerpen

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X